Overslaan en naar de inhoud gaan

3 bomen met indrukwekkende kurklijsten

Van bomen in de tuin kan je het hele jaar door genieten. Ook in de winter! Sommige bomen en struiken pronken met bijzondere kleuren en aparte vormen. Andere hebben dan weer prachtige kurklijsten. Wij selecteerden enkele aanraders.

Wat zijn kurklijsten en welke bomen hebben ze?

Kurklijsten zijn brede 'vleugels' van kurkachtig, dood weefsel die aan weerskanten van de groene scheuten of op de stam groeien. Deze vleugelachtige lijsten geven de boom een bijzonder uiterlijk.

Drie bomen waarbij kurklijsten voorkomen zijn de amberboom, de kardinaalsmuts en de gladde iep.

Kardinaalsmuts

De kardinaalsmuts (Euonymus alatus) is een bladverliezende struik die in een ronde vorm groeit. De twijgen van deze boom vertonen vier bruine 'kurkvleugels'. Heel sierlijk als de plant kaal is. De kardinaalsmuts heeft bovendien een schitterend rood herfstblad.

Maar ook in het voorjaar en de zomer kijk je je ogen uit. Tijdens de bloei in mei - juni heeft de Euonymus alatus lichtgroene kruisvormige bloempjes. De roze vruchten hebben de vorm van kardinaalsmutsen (vandaar de naam) die openspringen met oranje zaden.

Amberboom

De amberboom (Liquidambar styraciflua) heeft mooie verkurking aan de twijgen. De herfstkleuren van deze boom zijn duizelingwekkend mooi, van rood en geel tot diep purper-paars.

Opgelet: de amberboom is niet geschikt om aan te planten in smalle straten en kleine tuinen. Toch verliefd op deze boom? De cultivar Liquidambar styraciflua 'Gum Ball' biedt de oplossing. Deze cultivar is een geschikt alternatief voor kleine tuinen want hij wordt maximaal 4 m hoog. Pluspunt: De 'Gum Ball' vereist weinig of geen snoei.

Gladde iep

De gladde iep of veldiep (Ulmus minor) is een rechte boom met een dichte kroon en elliptisch tot ronde bladeren. De Ulmus minor suberosa is de cultivar met opvallende kurklijsten, die eruit zien als lange, diepe verticale groeven. Ook de takken lijken verticaal gebarsten.

De boom bloeit in maart met dichte bundels die verschijnen voor de bladeren. De meeldraden zijn opvallend donkerpaars.

Verzorgingstip: je mag de iep snoeien om hem in toom te houden.