Overslaan en naar de inhoud gaan

3x bloemen drogen voor extralang plezier

Wanneer jouw bloemen in de tuin op hun mooist zijn, is het moment aangebroken om er een paar af te knippen en te drogen. Zonde? Nee, helemaal niet. Bloemen drogen is de ideale manier om nog langer te genieten van je favoriete bloemen. En dat kan op verschillende manieren.

Wanneer begin je eraan?

Het is belangrijk dat je jouw bloemen op het juiste moment afgeknipt of “oogst”. Doe je dit te laat, dan bestaat de kans dat de bloemen al snel hun blaadjes verliezen. En dat zou natuurlijk wel zonde zijn. Het beste moment om te knippen of te plukken is wanneer de bloemen net in bloei staan. Kies de sterkste en de mooiste exemplaren uit want deze zullen het langst mooi blijven.

Welke bloemen drogen mooi?

Je kan verschillende soorten bloemen drogen. Rozen zijn een populaire keuze maar ook met lavendel, zinnia’s, viooltjes, geraniums, hortensia’s en andere bloemen lukt het best. Kies bij voorkeur bloemen met rode, blauwe of roze bladeren want deze kleuren blijven het langst mooi. Ga ook voor bloemen met iets dikkere blaadjes. Te dunne blaadjes kunnen afbreken of hun kleur verliezen.

Hoe bloemen drogen voor het beste resultaat?

Bloemen drogen kan op verschillende manieren. Wij zetten er drie op een rij: aan de lucht, tussen papier (persen) en in de oven.

Bloemen drogen aan de lucht

Knip een bosje van jouw favoriete bloemen (met steel!) af. Bind samen met een stukje touw en hang het bosje ondersteboven op, bv. aan een wasdraad. Enkel hortensia’s kan je beter afzonderlijk drogen. Belangrijk: hang de bloemen op in een donkere, droge en goed geventileerde ruimte gedurende 2-4 weken.

Bloemen drogen tussen papier

Hier is het belangrijk dat je een vel keukenpapier of folie op beide bladzijden van een dik boek legt. Leg de bloemen erop en doe het boek voorzichtig dicht. Leg daarna iets zwaar op het boek (bv. een ander dik boek). Door de druk zal het vocht onttrokken worden en zullen jouw bloemen na een aantal weken gedroogd zijn.

Bloemen drogen in de oven

Dit is zonder twijfel de snelste manier. Steek de stengels van je bloemen door een stuk kippengaas. Leg het kippengaas met de bloemen in een heteluchtoven die tot 38 graden verwarmd is. Laat de bloemen gedurende enkele uren drogen. Hoe lang is afhankelijk van de soort en het aantal bloemen.