Overslaan en naar de inhoud gaan

Alstroemeria als snijbloem

De alstroemeria of incalelie is een snijbloem die in de vrije natuur voorkomt in Zuid-Amerika (Peru, Brazilië en Chili). De bloem heeft sterke bloemen met een lange, stevige steel. Kom hieronder nog meer te weten over de alstroemeria en hoe je 'm verzorgt. 

Waar komt de alstroemeria vandaan?

De exotische Alstroemeria wordt ook wel Incalelie genoemd. Het is een verwijzing naar haar natuurlijke habitat: de koele gebergten van Chili, Brazilië en Peru. De bloem werd daar in de achttiende eeuw ontdekt door de Zweedse onderzoeker Clas Alstroemer. Hij was het die de bloem haar huidige naam gaf.

Beschikbaar in veel kleuren

De alstroemeria speelt graag verstoppertje in haar bloemknop. Maar oh la la, de verrassing wanneer haar knoppen opent! Dan worden zes tot acht bloemen aan haar steel zichtbaar met een vlammende binnenkant in het wit, geel, rood, oranje, paars en roze waar men volop van kan genieten.

Alstroemeria combineren

  • Alstroemeria’s laten zich heel makkelijk combineren met andere snijbloemen en snijgroen. Gecombineerd met fris snijgroen kunnen ze op zichzelf ook een volwaardig en eigentijds boeket vormen.
  • De bloemen van de alstroemeria maken geen vlekken en laten geen stuifmeel vallen. De stengels bevuilen het water niet wat deze bloem aantrekkelijk maakt om te verwerken in transparante schalen of vazen.

Alstroemeria’s kopen en verzorgen

  • Kies bloemen waarvan de knop gesprongen is. Zo zie je de kleur van de bloemen en is een goede uitbloei verzekerd.
  • Snij een stukje van de steel schuin af en verwijder de onderste bladeren.
  • Neem een propere vaas en proper water en zorg ervoor dat er geen bladeren in het vaaswater hangen.
  • Voeg snijbloemenvoedsel toe aan het water. Het verlengt de bloeiduur en zorgt ervoor dat ook de kleine knopjes tot bloei komen.
  • Verwijder uitgebloeide bloemen en ververs het water eens.

Symboliek van de alstroemeria

De zes bloemblaadjes van de alstroemeria zijn alle zes belangrijk; ze hebben namelijk ieder hun eigen betekenis. Ze staan voor begrip, humor, geduld, medeleven, daadkracht en respect. Belangrijke ingrediënten voor een langdurige vriendschap. Niet zo verwonderlijk dus dat de alstroemeria daarvoor symbool staat. Dat maakt de bloem het perfecte cadeau om een mooie vriendschap mee te bevestigen.