Overslaan en naar de inhoud gaan

De hortensia, een voluptueuze beauty

Grote bloemschermen, sprookjesachtige kleuren, schoonheid in overvloed – als er hortensia's zijn is het voorjaar écht begonnen.

Een echte bloemenbom

Hortensia is een voluptueuze beauty met veel grote bloemen die heel verrassend tijdens de bloei van kleur kunnen veranderen. De plant maakt altijd een rijke indruk, met grote bolle bloemschermen vol kleine stervormige bloemen. In huis zorgt hij voor een romantische sfeer en vangt op een fantastische manier het licht. De bloemetjes zijn net facetten, er is er altijd wel eentje die opvalt, hoe je er ook naar kijkt. Bij hortensia denk je meteen aan de lange, lichte dagen van het voorjaar en de sfeer van de zomer.

Hortensia kopen, en wel hierom!

  • Wit, blauw, roze, paars, lila, rood, groen, gemengd – de plant is verkrijgbaar in buitenaards mooie kleuren.  
  • Hortensia geurt licht zoet en is verkrijgbaar in speciaal gekweekte planten met één bloem tot kloeke binnenstruik, en alles daar tussenin.

Op zoek naar de juiste hortensia? Soorten zijn er genoeg dus kies er een uit en fleur je tuin op.

Styling tips

Omdat hortensia van zichzelf al zo'n spektakelstuk is, hou je de basis het best rustig: grijzig terracotta, gebleekt terracotta of een LBP (Little Black Planter). Kies voor een beetje robuuste pot, dat contrasteert mooi met de elegante bloemen.  

Hortensia staat het liefst licht, maar niet in de volle zon. Op een te warme plek maakt de plant minder bloemen aan.

Zo verzorg je de hortensia en geniet je er zo lang mogelijk van

  • De Latijnse naam van hortensia is Hydrangea. Dat betekent letterlijk watervat. De naam duidt op de belangrijkste voorwaarde voor een mooie hortensia: voldoende water. Hortensia is dus een doordrinker. Voorkom slaphangen, zorg dat de plant altijd een licht vochtige kluit heeft.
  • Omdat groei en bloei hortensia veel energie kost, doe je de plant met eens in de twee weken wat plantenvoeding een groot plezier. Niet meer voeding geven, want dan verliest de plant zijn compacte vorm.
  • Na de bloei knip je de bloemen eruit en geef je je hortensia een tweede leven buiten. Dat kan als de IJsheiligen voorbij zijn.
  • Een slap geworden hortensia kan met voldoende water op een koele plek helemaal herstellen.
  • Blauwe hortensia heeft vanaf augustus, als ze nieuwe knoppen gaan aanmaken, graag een beetje kali-aluin of aluminiumsulfaat als extraatje voor een mooie kleur. Roze hortensia vraagt om kalk en door kali-aluin aan de rode hortensia toe te voegen, worden ze paars.

Wist je dat...

  • ...de hortensia symbool staat voor gratie, schoonheid en overvloed? Dat dankt de plant aan zijn uitbundige hoeveelheid bloemetjes en de royale bolle vorm. De hortensia staat trouwens ook symbool voor dankbaarheid en oprechte gevoelens… een ideaal Moederdagcadeau!
  • ...de plant in het wild groeit in Zuid- en Oost-Azië en Noord- en Zuid-Amerika? Sommige soorten hebben zich ontwikkeld tot grote bomen, andere blijven kleine compacte struiken. Op de Azoren staat Faial Island bekend als het ‘blauwe eiland’, vanwege de overvloedige aanwezigheid van hortensia's.

Bron: mooiwatplantendoen.nl