Overslaan en naar de inhoud gaan

De pioenroos

In Europa genieten we al sinds de 18de eeuw van de pracht en praal van de pioenroos. In China waren ze al langer onder de indruk. Daar werden pioenen niet alleen voor de bloemen, maar vooral voor de wortels geteeld omdat ze een koortsverlagende en bloedstelpende werking zouden hebben. Of het waar is of niet, wat vaststaat is dat pioenrozen prachtige bloemen zijn. Ontdek hoe je de pioenroos moet verzorgen en drogen.

Kleuren en vormen van de pioenroos

Wie valt voor de charmes van de pioenroos heeft geluk; er zijn wel duizend soorten pioenrozen verkrijgbaar, in allerlei vormen en kleuren. Zo zijn ze er bijvoorbeeld met een enkele rij bloemblaadjes, met half dubbele of dubbele bloemen. Ook qua kleur kan iedereen zijn hart ophalen; de pioen is er in zonnig geel, romantisch wit, zacht roze of vurig rood. Keuze genoeg! 

Zo maak je een pioenrozenboeket

Een grote bos pioenen; dat is sowieso een prachtig plaatje. Maar het is ook echt genieten wanneer je de pioenroos combineert met andere seizoensbloemen zoals asclepias en matricaria. Je kan een boeket maken met pioenrozen, Violier, agapanthus en alchemilla en enkele takken bloesem. Liever iets anders? Pioenrozen gaan prachtig samen met anjers, delphinium en gloriosa. Laat je creativiteit de vrije loop!

Hoe moet je de pioenroos verzorgen?

  • Snijd vijf centimeter van de bloemsteel af met een scherp mes.

  • Gebruik een schone vaas en vul deze met vers water.

  • Zijn de pioenrozen dorstig? Vul de vaas dan af en toe bij.

  • Zet de vaas niet op de tocht, in de volle zon of naast de fruitschaal.

Hoe kan je pioenrozen drogen?

Pioenrozen zijn niet alleen mooi wanneer ze in bloei zijn. Ook gedroogde pioenrozen zijn een plaatje. Maar hoe ga je te werk? Wij geven alvast enkele tips zodat je kan genieten van je gedroogde bloemen. 

  • Gebruik pioenrozen in volle bloei en die mooi open staan
  • Hang ze individueel ondersteboven, bijvoorbeeld aan de waslijn of in de garage
  • Wacht twee tot vier weken tot de bloemen "knapperig" zijn