Overslaan en naar de inhoud gaan

Nationale Boomplantdag

Elke tweede zaterdag van november vieren we Nationale Boomplantdag. De herfst is namelijk hét ideale moment om een boom, struik, haagplant of vaste plant te planten in jouw tuin. Het zijn niet alleen echte blikvangers, ze creëren ook structuur in je tuin. Bovendien filteren bomen de lucht waardoor ze fijn stof en schadelijke gassen verminderen. Zo draag jij je steentje bij aan een gezondere omgeving.

 

Kriebelt het om aan de slag te gaan? Wij zetten alle tips voor het planten van een boom of tuinplant op een rijtje. Heb je nood aan persoonlijk advies? Ga langs bij een kweker of tuincentrum in de buurt.

Hoe kies je een boom?

Voor elke soort tuin is er een geschikte boomsoort. Bij het kiezen van een boom, houd je dus niet alleen rekening met je persoonlijke voorkeur. Ga na welke boom geschikt is voor jouw tuin. Heb je veel of weinig plaats? Welke boom past bij de grondsoort van je tuin? Ga je voor een loofboom, fruitboom of een confineer? Wij helpen je op weg om de ideale boom te vinden te vinden. Wist je dat er ook bomen zijn die bestand zijn tegen extreme hitte, langdurige droogte en wateroverlast? Check hier de 79 boomsoorten die goed zijn voor het klimaat.

Hoe plant je een boom of tuinplant?

  • Schep een plantgat uit.

Tip: Bomen worden dikwijls te diep geplant. Dat is nadelig voor de beworteling en de zuurstofvoorziening van het wortelgestel. De bovenste wortels dienen net onder de grond te zitten.
 

  • Meng de aarde in het plantgat met compost.
  • Haal indien nodig de boom of plant uit de pot.

Tip: Krijg je de plant er moeilijk uit? Leg de pot zijwaarts neer en geef stevige neerwaartse tikken op de rand. Zo verwijder je de pot zonder de wortels te beschadigen.
 

  • Zorg dat de grond goed rond de wortelkluit aansluit. Hou er rekening mee dat de grond na het planten 5 tot 10 cm kan inzakken.

Tip: Plaats eventueel een boompaal. Die zorgt ervoor dat de boom niet omwaait, de kluit niet beweegt en de boom sneller kan vastgroeien.
 

  • Geef voldoende water.

Is de herfst wel een goed moment om te planten?

De herfst is het ideale plantseizoen! In het najaar is de grond nog warm en vochtig. Dit zijn ideale omstandigheden om een boom of tuinplant te planten. Bovendien heeft de plant voldoende tijd om wortels te ontwikkelen voor de winter er aankomt. Resultaat? De plant start het nieuwe tuinseizoen met een serieuze voorsprong, wordt groter en bloeit mooier dan een plant die pas in het voorjaar de grond in gaat. 

Plant jij een boom of tuinplant op Nationale Boomplantdag?

Post er een leuke foto of video van met #groenvanbijons op Facebook of Instagram

Nationale Boomplantdag