Overslaan en naar de inhoud gaan

Inzaaien van een nieuw gazon

Het duurt even voor je resultaat ziet voor je noeste arbeid. Als je het goed aanpakt en ons stappenplan volgt, kan je genieten van een mooi aangelegde gazon. 

Voorbereiden

Gras groeit het best op een goede, vruchtbare grond. Qua samenstelling mag die niet te vast, maar ook niet te los zijn. Bewerk de grond daarom goed en verwijder eventuele begroeiing.

Spitten

Je spit de grond best tot een diepte van ongeveer 30 cm om. Zorg ervoor dat de harde lagen doorbroken worden, zeker bij aanleg rond nieuwe woningen. Verwijder puin, stenen en wortels zoveel mogelijk. Laat de grond dan een paar weken braak liggen. Schoffel opkomend onkruid regelmatig weg: het is belangrijk dat er geen kiemen en plantjes overblijven, die tot onkruid of mos kunnen uitgroeien. Voeg eventueel compost of turf in de bovenlaag toe en meng de grond goed door.

Egaliseren

Tijdens het egaliseren kan je de gazonmeststof gelijkmatig in de toplaag vermengen. Druk het geheel vervolgens aan met de rol bij droog weer. Voorkom putten en bulten. Maak de grond goed fijn en hark die zorgvuldig gelijk.

Inzaaien

Een gazon mag ingezaaid worden vanaf maart - april (nachtvorst brengt geen schade toe aan pas ingezaaide gazons) tot en met midden oktober. De optimale periode is van midden april tot eind mei en van midden augustus tot begin oktober.

Zaaidichtheid: ongeveer 3 kg per 100m². Meng het zaad zorgvuldig. Hark daarna de zaden lichtjes in (1 à 2 cm diep) en rol de grond licht aan om het zaad goed in contact te brengen met de grond.

Tip

Graszaad kiemt, afhankelijk van de (bodem)temperatuur en de vochtvoorziening, na ongeveer een tweetal weken.In het begin zullen er beslist nog onkruidzaden tussen de jongste grassprietjes kiemen. Laat dit je echter niet afschrikken. Na een aantal maaibeurten zullen deze eenjarige onkruiden verdwijnen.

Maaien

Het is raadzaam om het gazon enkele dagen voor de eerste maaibeurt te rollen, zo zet je de wortels vast. Maai de eerste maal als het gras 6 à 8 cm hoog is. Doe dit met grasmaaier met perfect geslepen messen. Stel de hoogte in op ongeveer 4 cm. Maai nadien het gazon veelvuldig, maar niet korter dan 1/3 van de totale hoogte en nooit korter dan 2,5 cm.

Tip

Om zeker te zijn van een goede verdeling, zaai je het gazon in twee keer in. De tweede maal zaai je haaks op de looprichting van de eerste. Wil je een gazon 'à la minute', dan leg je beter graszoden.