Overslaan en naar de inhoud gaan

Mosbestrijding

IJzersulfaat

Het strooien van ijzersulfaat gebeurt tijdens de lente (maart/april). Het grote voordeel van ijzersulfaat is de snelle en effectieve doding van mos, dat op enkele dagen zwart wordt. Nadelen zijn het gevaar voor vlekken op tegels en het doden van bodemleven. Er zijn voldoende alternatieven op de markt die geen negatieve impact uitoefenen op het noodzakelijke bodemleven. Organische bemesting met een indirecte werking op mos is een goed alternatief. 

Verticuteren

Ongeveer een week na het strooien van ijzersulfaat worden het afgestorven mos en de viltlaag verwijderd door te verticuteren. Hiervoor bestaan verticuteerharken, maar meestal wordt een gemotoriseerde verticuteermachine gebruikt. Verticuteren leidt echter wel tot een massaal verlies van potentiƫle humus. Het verticuteren wordt gevolgd door het inzaaien van kale plekken.

Tips

  • Een oordeelkundig gebruik van de juiste meststoffen voorkomt het onverantwoord gebruik van mosbestrijders.
  • Toepassing van snelwerkende kunstmeststoffen leidt tot plotselinge, ongecontroleerde groeipieken. Bovendien bestaat er kans op verbranding van het gazon.
    Kies daarom steeds voor natuurlijke producten en werkwijzen die een minimale impact uitvoeren op onze leefomgeving. Denk aan mulchmaaien waarbij u het gazon bemest tijdens het maaien en u geen grasafval meer heeft.