Overslaan en naar de inhoud gaan

Zomerbloemen zaaien

Wie ‘s zomers graag geniet van een terras vol kleuren en geuren kan in de lente beginnen met het zaaien van zomerbloemen. Wat dacht je van de kleurrijke kattensnor, spectaculaire ridderspoor of retro afrikaantjes?

Wat heb je nodig om zomerbloemen te zaaien?

  • een warme, lichte plek (bv. op de vensterbank)
  • plastic bakjes (bakje van de afhaalchinees, yoghurtpotje, botervlootje...)
  • schaar
  • zaadjes (te verkrijgen bij een tuincentrum in je buurt)
  • potgrond (te verkrijgen bij een tuincentrum in je buurt)

Zaaien, zo doe je dat!

  1. Maak de bakjes grondig schoon. Zo voorkom je dat je babyplantjes al snel gezelschap krijgen van schimmels. Prik met een schaar gaatjes in de bodem van de bakjes. Zo kan het water goed weg en verdrinken je planten niet al bij de eerste malse regenbui.
  2. Vul de bakjes met potgrond en druk de grond goed aan. Geef alvast wat water.
  3. Strooi enkele zaadjes in de bakjes en zorg dat ze niet te dicht bij elkaar liggen. Bestrooi ze met een licht laagje grond dat je zachtjes aandrukt.
  4. Wanneer de zaden zullen ontkiemen, hangt af van soort tot soort. Op de verpakking staat meestal vermeld hoelang dit duurt.
  5. Als je zomerbloemen groot genoeg zijn, mag je ze niet zomaar buiten zetten. Laat ze eerst wat wennen aan de buitentemperatuur door ze enkele dagen alleen overdag buiten te zetten. Als je ziet dat ze hier goed op reageren, kunnen ze buiten blijven staan. 

 

TIP: Zien je zomerbloemen er toch niet zo goed uit? Of vind je het te veel werk? Vanaf april vind je de plantjes kant-en-klaar in de tuincentra. Lekker gemakkelijk!