Overslaan en naar de inhoud gaan

3 tips voor mooie kamerplanten in de winter

Houd je woning ook in de winter gezellig met mooie, groene kamerplanten. Hier vind je 3 tips voor de verzorging van kamerplanten zodat ze goed de winter doorkomen. 

Weet wanneer je water moet geven

Kamerplanten kunnen niet zonder vocht. Zeker nu niet, want de centrale verwarming en (open) haard zorgen voor droge lucht. Ze verdampen dus nog meer vocht dan anders. Maak eens per week een rondje langs je kamerplanten, gietertje in de hand. Geef elke plant zoveel water als ze nodig heeft!

Groene planten

Niet zeker of de plant nood heeft aan water?

Duw je vinger in de pot. Blijft er aarde aan je vinger kleven? Dan kan de plant nog wel enkele dagen zonder gieten.

Geef liever iets minder water dan te veel. Na een week moet de grond terug droog aanvoelen. Blijft hij vochtig dan kunnen de wortels sterven.

Gemakkelijke orchideeën

Orchideeën, en dan vooral de Phalaenopsis-soorten, geven zelf aan of ze dorst hebben.

Groene wortels betekent: ik heb nog genoeg vocht. Grijze wortels: geef mij a.u.b. water.

Orchideeën groeien niet in potgrond, maar op schorsdeeltjes en ander substraat. Gietwater loopt er vaak zo doorheen. Dompel ze ongeveer 5 minuutjes lang in een emmertje water of laat ze even weken in de gootsteen.

Houd cactussen en vetplantjes droog

Cactussen en vetplantjes, zoals Rhipsalis en Crassula, hebben in de winter geen behoefte aan extra water. Ze hebben de voorbije maanden een voorraad opgeslagen.

Neem varens mee naar de badkamer

Varens zijn in dit seizoen delicaat, want ze hebben last van droge lucht. Verhuis ze naar de badkamer waar de lucht steeds vochtiger is.

Een alternatief? Zet de varenpot in een grotere schaal met daarin wat keitjes en giet er een bodempje water in. De lucht die verdampt zorgt voor een hoge vochtconcentratie rond het delicate groen.

Zet de AirPlant mee onder de douche

Tillandsia en andere AirPlants, planten die zonder wortel groeien, halen hun vocht (en voeding) uit de lucht. Als ze dorst hebben, krullen hun bladeren op.

Besproei AirPlants tweemaal per week met water, neem ze eventueel mee onder een zacht stromende douche of laat ze enkele minuten drijven in een kommetje lauwwarm water.

Image
Cactus en vetplant
Image
Phalaenopis_vlinderorchidee
Image
Varens

Geef geen meststof

Kamerplanten gaan in de winter in vertraagde groeimodus.  Geef hen dus geen meststof. Wacht daarmee tot in maart, als het buitenlicht weer wat sterker wordt, de centrale verwarming een graadje lager wordt gezet en de luchtvochtigheid in de woning weer op normaal peil is.

Draai de kamerplanten om

Fleuren jouw planten een wat donkere hoek in huis op, draai de pot dan bij elke gietbeurt een kwartslag om zijn as. Op een maand maken ze zo een rondje en groeien ze mooi evenwichtig recht omhoog.

Gaan ze toch overhangen, depanneer dan met een plantprikker en verhuis de plant naar een plek dichter bij het raam. Vul de lege plek op met een plant die minder licht nodig heeft: zowat alle planten met een donker en leerachtig blad als pannenkoekplant, vrouwentongen, monsterblad en Zamyoculcas, doen het hier goed.