Overslaan en naar de inhoud gaan

5 kamerplanten die zich op je terras perfect voelen

Binnenstebuiten planten, wat zijn dat?

Deuren open, lekker genieten op het terras en Calla, Campanula, Celosia, Platycodon (ook ballonklokje genoemd) en potlelie mogen mee, want ze gedijen zowel binnen als buiten. Deze binnenstebuiten planten vormen het kwintet dat samen de geur, kleur en zwier van de zomer in je huis en tuin brengt. Prachtige kleuren, heel veel bloemen, vormen waar je mond van open valt en je kunt het net zo sereen of kakelbont maken als je wilt. 

Oase achter de voordeur

Steeds vaker lopen huis en tuin in elkaar over, denk maar aan buitenkeukens, sedumdaken en groene binnenmuren. Zo'n privé-ecosysteem hoeft niet per se verantwoord groen te zijn, het werkt net zo goed met kleuren. Met binnenstebuiten planten kun je je uitleven van onschuldig wit en zonnig geel, tot Mediterraans lila en zuidelijk geel-oranje-rood. Het prikkelen van de zintuigen hoort bij deze woonstijl en reken maar dat de kleuren van calla en celosia en het aroma van lelie daar een handje bij helpen. Zo creëer je je eigen paradijs om je in op te laden. 

Calla

Calla is een gestileerde schoonheid met een sexy kelk. Het blad en de kelken van de calla staan fier omhoog en de plant heeft meestal een hoogte van 40 tot 55 centimeter. De pijlvormige bladeren zijn heldergroen. Daartussen staan de stelen met de trechtervormige schutbladeren die de aar beschermen. Je vindt ze in het rood, roze, crème, geel, paars, oranje, wit en zelfs zwart.

Campanula

De verklaring van haar naam is te herleiden naar de vorm van haar bloemen: campanula is Latijns voor ‘klokje’. Volgens de mythe had de godin Venus een spiegel die uitsluitend schoonheid weerspiegelde. Cupido liet 'm in miljoenen scherven vallen. En al die scherven maakten, zoals ze gewend waren, alles om zich heen mooi door op te bloeien in beeldige klokjes: campanula

Platycodon

De vijf bloemblaadjes van ballonklokje doen denken aan een pentagram en staan voor de vijf Taoïstische elementen: hout, water, vuur, metaal en aarde. Haar knoppen zijn gevuld met lucht wanneer deze nog dicht zijn, en dat verklaart de bijnaam ballonklokje. Eenmaal in bloei, lijken de sierlijke bloemen eerder op platte klokjes.

Celosia

Bij celosia kun je kiezen uit pluimen en wonderschone kronkelbloemen in kleuren als felpaars, knalroze en vlammend rood. Deze opvallende plant bloeit wel maandenlang. Celosia staat voor humor, warmte en stoutmoedigheid, het is de plant die je geeft aan een vriendin die een duwtje in de goede richting kan gebruiken.  

Potlelie

De statige potlelie biedt heel veel groen met een kroon van majestueuze bloemen die een schitterende tekening hebben. Lelie is het soort plant waar legendes om worden gesponnen, omdat ze mooi en mysterieus zijn, en vreugde brengen. Zoals de Chinezen zeggen: ‘Als je twee broden hebt, verkoop er dan één en koop een lelie.’

Hoe combineren?

Met zoveel keuze in kleur kun je heerlijk stylen in je eigen smaak. Laat de tinten bijvoorbeeld oplopen van rustig wit en geel naar steeds feller buiten, voor een mooie zichtlijn. Of creëer met verschillende planten in dezelfde kleuren fraaie hoekjes: potlelie, campanula, celosia, ballonklokje en calla in verschillende tinten roze of wit vormen bijvoorbeeld een spectaculaire combinatie.  

Hoe verzorg je deze kamerplanten?

Binnenstebuiten planten staan graag licht, maar liefst niet in de volle zon. Met een lichtvochtige kluit en eens per week wat plantenvoedsel bloeien ze extra mooi en lang. Uitgebloeide bloemen kun je weghalen, zo houden de planten een frisse uitstraling.  

Werelds gezelschap

Afgezien van tropische Celosia en Zuid-Afrikaanse Calla komen de binnenstebuiten planten vooral voor op het noordelijk halfrond. Ze zijn niet bestand tegen kou, maar kunnen de Europese zomers prima hebben. Voor allemaal geldt dat ze al eeuwen in het wild groeien, maar door speciale kweektechnieken optimaal geschikt zijn gemaakt voor het opvrolijken van je huiskamer en zomertuin.