Overslaan en naar de inhoud gaan

Bollen-op-pot stylen voor een lentegevoel in huis

Van een snel arrangement in een schaal of sierpot, tot een krans of bloemstuk… met bollen-op-pot kan het allemaal. Laat je inspireren door potjes, schalen, bokaaltjes, kopjes en glazen die je in huis hebt, of door deze ideetjes.

Snel en gewoon mooi

 • Zet enkele potjes met voorjaarsbollen samen in een grote bak, mand of schaal. Kies daarbij voor één soort en kleur, één soort en verschillende kleuren of een bonte mengeling van soorten. Dek de potgrond af met een beetje mos.
 • Kies enkele identieke sierpotten (eventueel in verschillende groottes) en beplant elke pot met bloembollen in één kleur. Zet de bloembollen dicht genoeg bij elkaar, zodat straks in elke pot een mooi ‘bloemperkje’ staat.  Schik de potten tot een harmonieus groepje. Dat kan binnen, maar ook buiten op het terras. Buiten kun je de voorjaarsbrengers het gezelschap geven van fris groen; plant er bijvoorbeeld groen blijvende varens, een bodembedekker of siergrassen bij.

Snel en origineel

 • Zet de schoongemaakte bollen in de openingen van een muffin bakvorm.  Geschikt voor wat grotere bollen zoals hyacint, tulp of sommige narcissen. Voor kleinere bolletjes kun je een poffertjespan gebruiken. Zet een bol in elke opening, of wissel af met bijvoorbeeld kleine vetplanten of cactussen.
 • Zet telkens een schoongemaakte bol in een vintage glazen of inox ijscoupe. Een rijtje van zes coupes staat prachtig op de schoorsteenmantel of vensterbank.
 • Zet kleine, schoongemaakte bolletjes in eierdopjes.
 • Frivool en romantisch: zet twee of drie vintage porseleinen kommetjes of kopjes in elkaar. Zet in het bovenste kopje een bloembol. Zet alles op een bijpassend schoteltje onder een glazen stolp.

Als je iets meer tijd hebt

 • Leg een laagje (witte) keien, kleurrijke knikkers, decoratieve schelpen… in een ondiepe schaal. Giet er wat water op. Zet er schoongemaakte bollen op en tussen.
 • Verzamel kleine, lege glazen bokaaltjes en potten en zet er een bodempje water in (echt heel weinig!).  Zet in elk potje een bol. Schik tot een mooi geheel. Extra: als je rond zo’n bokaaltje een touwtje of ijzerdraadje knoopt, heb je meteen een ‘hangplantje’.
 • Leg op de bodem van een grote glazen bokaal of accubak een laagje mos. Leg over de opening een takje of stokje. Hang daar een aan een touwtje geknoopte bloembol aan.

Nog meer tijd en handigheid

 • Met een bloembollenkrans wordt het echt lente. Omwikkel daarvoor een strokrans met huishoudfolie en bekleed ‘m daarna met mos (plat mos en kussentjes). Zet het mos vast met wikkeldraad. Prik kleine schoongemaakte bloembolletjes (van krokus of dwergnarcis) met krammetjes of satéstokjes  op de krans. Werk naar eigen smaak af met andere decoratie: klimopranken, grillige takjes,  veertjes, … Besproei de krans af en toe met de plantenspuit.
 • Een eigentijds bloemstuk? Ook daarbij zijn bloembollen heel bruikbaar. Schik op een schaal of dienblad met opstaande rand berkenstammetjes van verschillende hoogte. Laat hier en daar tussen de stammetjes wat ruimte vrij en klem daar schoongemaakte bolletjes in. Bind rond het geheel een dik decoratief touw.
 • Maak een vrolijke lenteslinger door verschillende bloembollen aan een lang touw te knopen.

Trendy

 • Kokedama’s zijn helemaal in. Met bloembollen heb je er snel enkele gemaakt. Omwikkel grote bloembollen – hyacintenbollen zijn het meest geschikt – met mos. Maak dat vast met een mooi touwtje of lintje. Laat een uiteinde van het touw wat langer en gebruik het om de bol op te hangen.