Overslaan en naar de inhoud gaan

Bollen verzorgen: tips voor gezonde bollen-op-pot

Bollen-op-pot zijn voorjaarsbollen die je in hartje winter een lentegevoel geven. Denk aan een narcis, tulp, blauwe druif of dwergiris. Maar hoe moet je deze bloembollen verzorgen? Volg deze tips en tricks.

Tips voor de verzorging van voorjaarsbollen op pot

Deze gouden raad geldt trouwens voor alle bollen-op-pot:

  • Geef ze geregeld – één tot twee keer per week - een slokje water, maar ook niet meer dan dat. Bij te veel water gaat de bol rotten. Als de aarde lichtjes vochtig aanvoelt, doe je het goed.
  • Extra voeding hebben bollen-op-pot niet nodig; alle maaltijden voor enkele weken groei en bloei zitten in de bol opgeslagen.
  • Zet bollen-op-pot op een lichte plek, met bij voorkeur ochtend- of avondzon. Hoe koeler, hoe langer de bloei zal duren.
  • De bloemen van bollen-op-pot verwelken sneller, als je ze dicht bij de fruitschaal zet. Afstand houden dus!
  • Ook op het terras of de tuintafel voelen bollen-op-pot zich thuis. Lichte vorst kan hen niet deren, maar slaat de winter harder toe, zet ze dan tijdelijk in de schuur, de garage of het tuinhuis.

Opgelet met dorstige narcissen

Laat bij narcissen de potkluit nooit uitdrogen. Hoe meer water je ze geeft, hoe hoger ze worden. Draai een pot met narcissen af en toe een kwartslag; zo voorkom je dat ze scheef gaan groeien. Je doet er goed aan om de uitgebloeide bloemen van narcissen af te knippen; zo gaat alle energie naar de bol.

Narcis, tulp, hyacint of toch iets anders? Zo vind je jouw voorjaarsbol

Als je tijdens de winter nood hebt aan wat meer kleur in huis dan moet je dus zeker voorjaarsbollen op pot in huis halen. Maar welke moet je nu kiezen? Welke bloembol past het best bij jou en jouw thuis? Geen nood: wij helpen je op weg. Maak kennis met alle voorjaarsbollen en maak daarna je keuze. En met onze stylingtips voor bloembollen kan het haast niet misgaan. Succes gegarandeerd!