Overslaan en naar de inhoud gaan

Cactus

Altijd al een stoere levensgezel gezocht die tegen een stootje kan? Die z’n mannetje staat? Een rots in de branding ongeacht de omstandigheden? De cactus oogt misschien wat moeilijk benaderbaar, maar is het ijs gebroken, dan staat hij onvoorwaardelijk voor je klaar. Daarbovenop zal je merken dat deze stekelige en onverschrokken bad boy ook enorm gemakkelijk in de omgang is.

Supersterke kamerplant

De cactus behoort dan ook tot de zogenaamde succulenten: planten die de eigenschap beheersen om grote hoeveelheden water op te nemen in hun plantenlichaam en wortels en die daar ook op te slaan. Zo kunnen ze extreem lange perioden zonder water doorstaan. Ook de doornen hebben een functie: ze kunnen dauw absorberen en zo zorgen voor extra vocht.

Heel decoratief

Een cactus is erg decoratief en bijna wat surrealistisch. Ze zijn er in heel wat vormen en groottes: cactussen met bloei, bolvormige soorten met prachtige ribbels, exemplaren die opgebouwd zijn uit groene kogels of vlakke schijven,… Je vindt ongetwijfeld een cactus naar jouw smaak. 

Waar komt de cactus vandaan?

De meeste cactussen komen oorspronkelijk uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Ze komen daar voor in woestijnen en steppen, maar ook op hooggelegen berghellingen, in oerwouden en zelfs tropische regenwouden. De cactus is hoe dan ook een meester in het zich aanpassen aan de levensomstandigheden. De temperatuurverschillen in sommige gebieden waar hij voorkomt kunnen wel oplopen tot 50 graden (dag-nacht) en zelfs 100 graden (zomer-winter). Sterke jongen die daar tegen kan. De cactus kan het.

Hoe cactussen verzorgen?

Waar je een cactus zet, maakt niet zo veel uit. Deze kamerplant past zich wel aan. In de zogenaamde rustperiode (november – maart) moet je een cactus amper water geven. Benevel vanaf maart met een plantenspuit. In de zomerperiode of wanneer er bloemknoppen verschijnen, kan je een cactus opnieuw wat meer water geven. Opgelet: cactussen zijn heel gevoelig voor rottingsgevaar aan de wortels. Zorg er dus altijd voor dat het water altijd weg kan. Eén keer per maand water geven is ook beter dan elke week een beetje: de kluit mag gerust uitdrogen.

Bron: Mooiwatplantendoen.nl