Overslaan en naar de inhoud gaan

Calathea

De Calathea is een prachtige plant met opvallend grote bladeren die via stengels direct uit de aarde omhoogsteken. Ze zijn versierd met patronen en bladtekeningen en ritselen bij beweging. Met een Calathea heb je dus altijd leven in huis. Maar hoe moet je de Calathea verzorgen? En waar zet je 'm best? Volg onze tips en geniet van deze kamerplant.

Kamerplant met indrukwekkende patronen en bladtekeningen

Golvend, geribbeld, rond, ovaal en versierd met de mooiste patronen: we hebben het over de bladeren van de Calathea. Zodra de zon doorbreekt, spreiden de bladeren van deze kamerplant zich om het licht op te vangen. ‘s Avonds sluiten ze zich weer, met zacht geritsel. Prachtig! 

Hoe vaak moet je de Calathea water geven?

Wordt het blad van je Calathea bruin en rolt het op? Dan is de lucht te droog. Dit kun je verhelpen door te sproeien of de plant op een schotel met vochtig grind te zetten. Plaats: Water: Geef 2 keer per week wat water en besproei af en toe. In de winter is de Calathea niet zo dorstig, je kunt ‘m dan wat minder vaak water geven.

Waar kan je de Calathea zetten?

Calathea’s komen uit de diepe oerwouden van het Amazonegebied in Zuid-Amerika. Daar groeien ze in de schaduwrijke laag onder de dichtbegroeide vegetatie. Ze zijn dus gewend aan vochtige omstandigheden en weinig daglicht. De Calathea voelt zich binnen thuis op een plekje zonder directe zonneschijn. Denk maar aan de woonkamer, maar ook de badkamer, de hal of de slaapkamer. Kies een plek met weinig of gefilterd zonlicht. Deze kamerplant kan absoluut niet tegen tocht en rook. Zet ’m dus maar niet in de rookruimte.

Leuke weetjes over de Calathea

  • Op de bladeren van sommige soorten Calathea lijken ogen te zitten, zoals op pauwenveren. Daarom heeft de plant de bijnaam pauwenplant.
  • Wist je dat er ook een bloeiende Calathea bestaat? Dat is de Calathea crocata, deze heeft bloeiaren met geel/oranje schutbladeren.
  • De Calathea heeft naast bladeren in allerlei groentinten, soms ook paars-rode of zilverkleurige accenten.
  • Calathea staat symbool voor een nieuw begin. Die betekenis is afgeleid van de Engelse uitdrukking ‘to turn a leaf’, wat de plant doet als het donker wordt.
  • Wist je dat planten van muziek houden? Ze zijn vooral fan van geluidsgolven met een lage frequentie, onder duizend Hertz. Rustige deuntjes dus.
  • In het Amazonegebied worden de bladeren van de Calathea gebruikt als dakbedekking, als materiaal om manden mee te vlechten en als medicijn.
  • De Calathea staat bekend als één van de meest luchtzuiverende kamerplanten. Dat maakt ‘m dus een gezonde gast.

Bron: Mooiwatplantendoen.nl