Overslaan en naar de inhoud gaan

Cyclaam

Najaar, winter: het betekent automatisch dat de verwarming in huis weer aangaat. Gevolg is dat de luchtvochtigheid flink daalt. Droge(re) lucht dus, die weer zorgt voor geïrriteerde luchtwegen, hoofdpijn en trekkende ogen en huid. Redder in nood: de cyclaam.

De cyclaam zorgt voor een betere luchtvochtigheid

De cyclaam krikt op natuurlijke wijze de luchtvochtigheid op. Dat doet de plant met haar bladeren. Is de luchtvochtigheid te laag, dan gaat de plant zweten en vocht afgeven door de huidmondjes op haar bladeren. Hoe droger de lucht, hoe meer vocht je cyclaam afgeeft. En jij profiteert, want de luchtvochtigheid in je woning stijgt weer.

Image
Cyclaam, Calocephalus brownii, Viola
Image
Winterse bloembak met cyclamen en blauw schapengras

Bontgekleurde kamerplant met bloemen

De cyclaam ziet er bovendien ook nog eens kleurig en decoratief uit. De rode, roze, witte of bontkleurige bloemen steken opvallend af tegen de sierlijke, witgemarmerde bladeren. De bloemen vormen samen als het ware een team en rijzen op vanuit het hart van de bladeren. De cyclaam bloeit in de huiskamer juist in de wintermaanden uitbundig. De plant vrolijkt zo je huis en je humeur op, een welkom gegeven in de donkere dagen. De cyclaam zorgt dus voor je lichamelijke én geestelijke gezondheid.

Hoe een cyclaam verzorgen?

Wat licht wordt zeker gewaardeerd, maar geen direct zonlicht. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, door haar bijvoorbeeld op een schoteltje met wat water te plaatsen. Zie er verder op toe dat de temperatuur niet te hoog is, en bied haar in het voorjaar een pot met verse aarde aan.

Bron: Mooiwatplantendoen.nl