Overslaan en naar de inhoud gaan

De calla als kamerplant

Je kent de calla misschien ook onder de naam zantedeschia of bekerplant. Hoe je hem ook noemt, deze klassieke schoonheid met Afrikaanse roots brengt zo de zon in huis.

Een kamerplant met fiere bladeren en kleurrijke kelken

Het blad en de kelken van de calla staan fier omhoog en de plant heeft meestal een hoogte van 40 tot 55 centimeter. De pijlvormige bladeren zijn heldergroen. Daartussen staan de stelen met de trechtervormige schutbladeren die de aar beschermen. Je vindt ze in het rood, roze, crème, geel, paars, oranje, wit en zelfs zwart.

Een Zuid-Afrikaanse schone

De calla vindt zijn oorsprong in Zuid-Afrika en werd voor het eerst beschreven in de 18de eeuw door de botanist Giovanni Zantedeschi naar wie de plant werd vernoemd. Naast zantedeschia wordt de calla trouwens ook wel bekerplant genoemd, want volgens de Griekse mythen dronken Griekse goden uit de kelk van deze bloem.

Hoe een calla verzorgen?

Dankzij zijn Afrikaanse roots houdt de calla van licht. Ideaal is een temperatuur tussen 12–25°C. Geef één tot twee keer per week water. Af en toe wat plantenvoeding houdt je calla in topvorm. Oude schutbladeren die groen worden kun je laten zitten, haal ze wel weg als ze bruin kleuren. Is je calla uitgebloeid? Plant de plant op een zonnige plek in de tuin, waar hij na het afsterven volgend jaar weer opkomt.

Leuk om te weten over deze kamerplant

  • Laat je Calla zijn blad hangen? Geef dan snel wat water.
  • Traditioneel staat Calla symbool voor zuiverheid en sympathie.
  • Wist je dat de kunstenares Georgia O'Keeffe (1887 - 1986 ) heel veel Calla’s heeft geschilderd en daar bekend mee is geworden?
  • De Calla is dol op losse humusrijke potgrond die altijd licht vochtig is.
  • Hangt er een druppel aan de kelk van de Calla? Dat verschijnsel heeft guttatie en ontstaat als je de plant te veel water geeft.