Overslaan en naar de inhoud gaan

De pannenkoekenplant: terug van weggeweest

De pannenkoekenplant (pilea peperomioides) is al enkele jaren opnieuw hot. Met zijn platte, ronde bladeren, lange stengels en retro-uitstraling verbaast dat ons niet. Hij staat zo namelijk mooi in elk interieur. En wat nog meer: de pannenkoekenplant is makkelijk te onderhouden. Redenen genoeg op hem in huis te halen!

Dit wist je nog niet over deze hippe kamerplant

  • De pannenkoekenplant was immens populair in de jaren ’70, verdween daarna uit de huiskamers maar is nu weer helemaal terug van weggeweest
  • De plant is oorspronkelijk afkomstig uit China, waar hij symbool staat voor fortuin. Het verhaal gaat dat wanneer je een gouden munt in de aarde van de plant steekt, er ook gouden munten aan de plant zullen groeien. Vandaar dat de pannenkoekenplant ook gekend is onder de naam Chinese money plant.
  • De pannenkoekenplant heeft een luchtzuiverende werking. Door zijn kleine formaat heb je er wel een aantal nodig voor een positief effect op je gezondheid.

Hoe moet je de pannenkoekenplant verzorgen?

Als je geen groene vingers hebt, dan is deze kamerplant jouw perfecte match. De pannenkoekenplant is namelijk heel makkelijk te onderhouden. Zo ga je te werk:

  • Zet de plant op een plaats met veel licht. Zet ‘m in de zomer wel niet in de volle zon want dan kan hij verbranden
  • Geef 1x per week water. Let er op dat er geen water blijft staan onder in de pot anders kunnen de wortels gaan rotten
  • Geef 1x per maand plantenvoeding bij

Meer moet je niet doen om je pannenkoekenplant te laten stralen!

Kan je de pannenkoekenplant stekken?

Goed nieuws voor zij die graag planten stekken. De pannenkoekenplant laat zich heel makkelijk stekken. Je zal zien dat er stekjes aan de zijkant van de pannenkoekenplant groeien. Knip deze af en zet ze een tijdje in een glas water. Als ze worteltjes krijgen, plant je ze in verse potgrond. Zo heb je in geen tijd veel kleine pannenkoekenplantjes!

Je kan de pannenkoekenplant ook verpotten en hem zo meer ruimte geven om te groeien. Dat doe je best direct nadat je de plant gekocht hebt, of in het voorjaar. Zo geef je de plant de kans om zich te bekomen van de verhuis.