Overslaan en naar de inhoud gaan

De potroos: romantiek in huis

De potroos heeft de romantische uitstraling en de kwaliteit van haar grote zus, maar dan in een leuk huiskamer-, balkon- of terrasformaat. Door de grote verscheidenheid aan kleuren, bloemgroottes en maten is het een populaire woonplant. In de zomer kan deze plant ook gemakkelijk de tuin in of het terras op. 

Kleuren en groottes

Het blad van de potroos is diepgroen en de bloemen zijn er in verschillende kleuren: rood, oranje, geel, wit, roze, lila of tweekleurig. Daarnaast heb je geurende en niet-geurende soorten. Ook wat de grootte betreft is er bij potrozen een uitgebreid aanbod: van kleine potroosjes tot stevigere exemplaren en alle maten daar tussenin.

Drama en glans

Potrozen zijn rijke, wekenlang bloeiende planten die het buitengevoel naar binnen brengen en daar een dromerige sfeer creëren waarin alles mogelijk lijkt. Het betere Alice-in-Wonderland-gevoel wordt nog krachtiger door te werken met mini-potrozen of potrozen op stam. Materialen die hier prachtig bij passen zijn glanzend en spannend, zoals een pot met kleurverloop, parelmoer en changeant glazuur dat steeds van kleur lijkt te veranderden. Ook roze en gouden metallics zijn een spannende match met de potroos. 

Je potroos verzorgen?

Met de juiste verzorging kan je potroos lang en rijk bloeien. Dit zijn alvast enkele tips:

  • De plant staat graag licht en kan niet tegen uitdroging. Geef haar dus best elke twee à drie dagen water. 
  • Direct zonlicht is geen probleem, maar dan heeft ze wel elke dag water nodig.
  • Voor een rijke bloei is het toevoegen van planten- of rozenmest één keer per drie weken aan te raden.
  • Verwijder voorzichtig de uitgebloeide bloemen.
  • Als de plant volledig is uitgebloeid, kan je ze snoeien tot ca. vijf centimeter boven de aarde. Zo kan je haar buiten planten in de volle grond of in een pot. Na zo’n twee maanden (van mei tot oktober) bloeit je potroos dan opnieuw. 

 

 

Bron: Mooiwatplantendoen.nl