Overslaan en naar de inhoud gaan

Een trendy kerstkrans? Die maak je gewoon zelf!

Geen kerst zonder kerstkrans! Ga eens voor licht en speels, met een elegante koperen ring als basis. Fris dennengroen en elegante eucalyptusblaadjes vormen de basis. Pimp met droogbloemen, voor een heerlijk puur natuur effect.  

Nodig

Koperen ring van 25 à 35 cm diameter 

Binddraad 

Kniptang voor draad 

Snoeischaar 

Groen, breed lint

Groen:  

  • verschillende takken spar, den, (schijn)cipres of andere coniferen
  • een paar verse takken eucalyptusblad 
  • takken bloeiende Chamelaucium uncinatum
  • een paar stengels roze gipskruid (Gypsophila
  • een bosje sierdistel (Eryngium

Hoe?

Leg je planten per soort over de tafel verspreid, dat werkt het makkelijkst. 

Vorm telkens kleine boeketjes, met drie tot vijf verschillende planten. Varieer in lengte en volume, probeer telkens een iets andere combinatie te maken.  

Mik op minstens zes boeketjes, voor een ring van 35 cm. 

Zorg dat er daarvan twee langere, vollere boeketjes zijn, om langs de ring naar beneden te laten hangen. 

Bind de boeketjes met binddraad bijeen, en snijd de uiteinden van de stengels kort af. 

Schik je boeketjes op een rij, van groot naar klein. 

Leg de cirkel op de tafel. 

Begin in klokwijzerzin. 

Zet eerst een lang boeket aan de rechterzijde van de cirkel met binddraad vast. Schik er een tweede boeketje bovenop, en maak dat bovenaan de cirkel vast. 

Maak het derde boeketje op dezelfde plek bovenaan vast, maar in tegenwijzerzin. Vul nu aan met kleinere boeketjes, in tegenwijzerzin, tot je een mooie volle krans hebt.  

Knoop bovenaan een mooi lint, en hang de krans op.  

Steek hier en daar nog wat losse droogbloemen tussen het groen, tot je helemaal tevreden bent over de vulling en de structuur.  

Kerstkrans diy
Kerstkrans diy
kerstkrans diy

TIP

Koop meerdere ringen, in verschillende formaten, en maak er extra minikransen van. Hang ze her en der op, herhaling werkt altijd, in decoratie. 

TIP 

Heb je nog wat groen en bloemen over? Perfect, daar kun je je pakjes mee pimpen! Pak de cadeautjes in met papier met een vleugje goud en een mooi breed groen lint. Maak miniboeketjes van het resterende groen, en zet ze met een touwtje aan het lint vast.  

Nog meer feestelijk groen!

Laat je inspireren door de natuur, er is nog zoveel meer mooi groen voor je kerstversiering! 

  • Kruiden: rozemarijn, salie, kerriekruid en tijm houden ’s winters hun grijsgroen blad én ze geuren heerlijk, in huis. Ook mooi als servetring.  
  • Klimplanten: Lange twijgen klimop of ingedroogde hop lenen zich perfect als kerstslinger in de kerstboom, of boven je hoofd. 
  • Wintergroene struiken: Wolfsmelk, Euonymus, Choisya, hulst, struikkamperfoelie (Lonicera), Berberis, Pittosporum, Aucuba, Skimmia… houden hun blad in de winter. Sommige hebben extra knoppen of besjes, of mooi gepanacheerd blad. 
  • Bessen. Nu vind je volop bessentakken, in alle kleuren en vormen: meidoorn, rozenbottels, winterbes (Ilex verticillata), wilde liguster (Ligustrum vulgare)… Wel even opletten met de doornen.  
  • Fruit: Sierappeltjes, vijgen, mispels... houden lang, zolang je er niet in prikt. Stop ze tussen je kerstgroen, als puur natuur kerstballetjes.