Overslaan en naar de inhoud gaan

Fan van grote kamerplanten? Haal een olifantsoor in huis.

Op zoek naar iets exotische en imposante kamerplant? Met olifantsoor of alocasia verandert elk interieur in een Aziatische oase met een vleugje mysterie. 

Tropische superster

Olifantsoor zie je niet snel over het hoofd. Deze sierlijke plant heet in het Latijn alocasia en valt op door de grote hartvormige bladeren met schitterende nerven en tekeningen. Het blad kan tot 20 tot 90 cm lang zijn. Er is een soort met spikkels op de stengels, een exemplaar met golvend lang en gekleurd blad en een compacte voor wie niet zoveel ruimte heeft, maar toch een stukje Azië in huis wil. 

Yin & Yang

Het grote formaat van olifantsoor in combinatie met de hartvormige bladeren maakt er een plant van die zowel een mannelijke als een vrouwelijke uitstraling heeft. Daarmee past hij prima in een strak interieur. Denk aan een minimum aan decoratie, enkele blikvangers met kamerplanten als essentieel verbindend element. Trek je deze stijl door, dan zet je een groene reus als olifantsoor in een pot met zachte kleuren of een lief patroontje.

Je persoonlijke zuurstoffabriek

Hoe meer bladoppervlak een plant heeft, hoe meer zuurstof hij kan produceren. Dat maakt olifantsoor met zijn enorme bladeren een topproducent in O2 die zo zijn steentje bijdraagt aan een prettig binnenklimaat. 

Waar moet je een olifantsoor zetten?

Olifantsoor staat graag licht en ruim, zodat hij zijn bladeren goed kan ontvouwen. Als tropische regenwoudbewoner houdt hij van vochtige lucht: de sierpot in een fraaie schaal met water zetten dat om hem heen verdampt, vindt olifantsoor geweldig en staat nog mooi ook.

Hoe vaak moet je een olifantsoor water geven?

Laat de potgrond niet opdrogen, olifantsoor is een stevige drinker die houdt van een licht vochtige kluit. Af en toe onder de douche of in een zomerse bui afspoelen vindt olifantsoor heerlijk.  

Hoe moet je een olifantsoor verzorgen?

Geef in de zomer twee keer per maand wat plantenvoeding. In de winter volstaat eens per maand. Als het onderste blad minder mooi wordt, snij je het 4 cm van de basis af. Dit bevordert de groei van nieuw blad. Een bloeiend olifantsoor – er komt dan een bloeikolf tevoorschijn – is vaak een teken dat het niet goed gaat met de plant. Om de energie van de plant te sparen, kun je de bloem beter weghalen.  

 

Dit wist je nog niet over olifantsoor

  • De plant is sinds de jaren vijftig een populaire woonplant en kan met de juiste verzorging samen oud met je worden. 
  • In Azië staat de plant bekend als 'de grote beschermer' en ook binnen heeft olifantsoor een heel geruststellende en rustgevende uitstraling, door de grote bladeren.
  • Olifantsoor hoort bij de Araceae familie en is inheems in tropisch en subtropisch Azië en Oost-Australië. De bladeren worden er vaak gebruikt als alternatieve paraplu tijdens een hoosbui: zowel mensen als dieren mogen er graag onder schuilen.