Overslaan en naar de inhoud gaan

Fijne, groene kerst!

Kijk je ook al reikhalzend uit naar kerst? Stap één is natuurlijk de kerstversiering! Tover je huis om in een feestplek vol groen: puur natuur is dé trend voor de komende feesten. 

Als er één moment is waarop je je hele huis eens flink onder handen mag nemen, dan is het nu wel. Profiteer ervan! Tuig de kerstboom royaal op, dek de tafel in ware feeststijl, en zorg voor een paar onverwachte blikvangers. Zoals een feestelijke groene wolk boven je eettafel. 

Het geheim? Droogbloemen!

Houd de basis voor je kerstversiering groen. Verzamel takken van sparren, dennen en coniferen in verschillende tinten groen en grijs, hoe meer variatie, hoe spannender je decoratie. Vul aan met takjes groenblijvende struiken zoals Skimmia of grijze eucalyptus. En het kleurrijke kersteffect? Daar zorgen droogbloemen voor!  

Kerstboom puur natuur

Vergeet voor één keer de klassieke overdaad aan kerstballen, en ga voor puur natuur. Begin met de lampjes: wikkel kleine, warm witte lampjes tussen de takken van je boom. Maak je boom nog volumineuzer, met extra sparren- en dennengroen. Duw de lange takken in de boom, zet ze eventueel vast met een stukje binddraad. Zorg voor roze en rode toetsen, met toefjes Chamelaucium uncinatum, een frisgroene conifeer met lieflijke roze bloempjes, de bloemknoppen van Skimmia en roze gipskruid. Ingedroogde sierdistels spelen voor sterretjes, witte wolken gipskruid voor toefjes sneeuw, en grote wijnrode bolhortensia’s vormen dé kerstballen in je kerstboom. 

Groene guirlande

De masterpiece van je kersttafel? Een guirlande van sparrengroen! Die maak je makkelijk zelf. Cipressengroen (Chamaecyparis) vind je in tal van grijze en groene tinten. Kies takken met vruchtjes of geelgroene knoppen aan, voor extra afwisseling. Schik een paar grote takken bij elkaar, bind eventueel bijeen met binddraad, en vul aan met toefjes wit gipskruid, een speels takje eucalyptus, wat toefjes bloeiende amarant, en Chamelaucium uncinatum. Strooi er eventueel nog wat dennenappeltjes, trosjes klimopbessen of een bolletje mos tussen. Takjes eucalyptus spelen voor servetringen.  

TIP

Je hebt niet meer dan een paar schroefogen, een rolletje visdraad en een stuk kippengaas nodig, om boven je tafel een magnifieke wolk van groen op te hangen. Zo maak je ze zelf!  

kerstversiering
kerstversiering
kerstversiering

Kamerplant in kerstsfeer

Kom eens héél verrassend uit de hoek, en hang een kamerplant op als kerstdecoratie. Kies voor een volumineuze plant zoals een hertshoornvaren, en hang aan een mooi groen lint op. Stop er vergulde gelukskoekjes in. Eens iets héél anders dan een maretak. En uiteraard mag ook een kerstkrans aan de muur of de voordeur niet ontbreken. Lees hier hoe je zelf een vederlichte krans maakt, met een trendy koperen ring.  

TIP

Heb je nog groen van je versiering over? Maak er miniboeketjes van, bind bijeen met een mooi touw of een feestlint, en leg ze her en der verspreid in huis. Of hang ze op, aan de deurklink of aan kastknoppen: zulke kleine details maken de feestsfeer compleet.