Overslaan en naar de inhoud gaan

Heerlijk, een huis vol groen

Maak van je huis een groene thuis en vul de kamers met weelderig groen en fascinerende blaadjes. Styling, de juiste verzorging en veel liefde zijn key. 

Solo slim

Planten met grote bladeren vormen dé basis voor je plantenhoek. En laten die nu ook net de gemakkelijkste zijn. Ze stellen zich vaak tevreden met minder licht en hoeven maar eens in de week een gietbeurt. Philodendron ‘Fun Bun’ steelt de harten van elke plantenliefhebber, mijn zijn speels blad op hoge, elegante stelen, als een sierlijke parasol. Ook ficussen zorgen voor instant volume en glans. Ficus elastica ‘Abidjan’ showt intens donkergroen blad met een fascinerende rozerode schijn in.  

Spikkeltje, spikkeltje aan de wand

Dieffenbachia’s, zoals ‘Reeva’ en ‘Vesuvius’, pakken graag uit met veel witte of roomgele strepen en spikkels op hun bladeren. Ook het groen telt allerlei schakeringen, van heel licht tot donker - precies wat je nodig hebt om een donkere hoek op te lichten. Eén keer per week water, en Dieffenbachia is tevreden. ’s Winters benevel je hem af en toe. 

huis met plant

Flashy blad

Houd je van veel kleur en fascinerende bladtekeningen? Caladiums showen graag met hun geaderde bladeren in wit, groen en flashy roze. Schrik niet als ze weg lijken te kwijnen, deze knolplanten gaan af en toe in winterslaap, om later in volle glorie weer tevoorschijn te komen. Ook Aglaonema’s gaan graag fluo, met extra roze in hun blad. Het zijn dé droomplanten om een donkere hoek mee op te fleuren.

Image
kamerplant
Image
koppel in huis

Nachtspektakel

Mag het écht knallen? Stromanthe (voorheen Calathea) sanguinea ‘Triostar’ trekt alle aandacht, met z’n gepanacheerd blad met wit, roze en paars tussen het groen. Alle Calathea’s hebben prachtige tekeningen op hun bladeren, vaak met een contrasterende onderzijde, maar Triostar spant de kroon. ’s Avonds krijg je er extra spektakel bij, wanneer Calathea haar bladeren opwaarts richt, om zich te sluiten voor de nacht. Het zijn ideale planten voor een wat donkerder plek.  

vrouw met kamerplant
kamerplant

Laat het hangen

Dischidia oiantha laat zich in ware junglestijl graag naar beneden hangen – geef hem een plekje in de hoogte. Wanneer hij zich helemaal thuis voelt, komen er witte bloempjes tevoorschijn. Geef Dischidia regelmatig een douche met de plantenspuit, en houd hem uit de buurt van de radiator. Graag meer volume? Philodendon scandens wordt snel een mooie, volle slingerplant; je kunt hem ophoog leiden, langs een steun, of relaxt naar beneden laten groeien, als een weelderig groen gordijn. Ook de gepanacheerde Hoya australis ‘Lisa’ laat zich graag lekker uithangen, met haar roomwitte-groene blaadjes en hier en daar een elegant tipje roze. Voelt ze zich in vorm, dan tovert ze witte bloemen tevoorschijn. 

plant
kamerplant

In het zonnetje

Een kamer vol licht en zon is de droomstek voor cactussen en vetplanten. Curio (voorheen Senecio) ficoides ‘Blues’ kleurt fascinerend blauwgrijs, met slanke, dikke vetblaadjes die compact bij elkaar zitten. Wat een showplant! Zet ze bij een zonnig raam of onder een koepel, en wees zuinig met water. Wist je dat je de bekende gele trommelstokjes-plant Craspedia ook als woonplant kunt houden? Geef ze de meest zonnige plek van je huis. 

3 x styling

- Zet je planten in een grote groep samen, zo vergeet je er zeker geen water te geven.  

- Speel met hoogtes. Zet planten op een plantenstandaard, een tafeltje, bankje, stoel… of stapel een paar plantenboeken tot plantenstandaard.  

- Houd de potten rustig en neutraal, met riet of bamboe, of zwart; alle aandacht moet naar de planten gaan.