Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerstcactus

De kerstcactus is ook bekend onder de naam Lidcactus. Het is een plant die de winter aangrijpt om flink te bloeien. Dus hoe korter de dagen, hoe meer paarse, rode, witte, oranje of roze bloemen. Puur genieten! Leer hier waar je de plant moet zetten, hoe je een kerstcactus moet verzorgen, en nog veel meer.

Oorsprong en uitzicht van de kerstcactus

  • De kerstcactus heeft een exotische achtergrond. In het wild vind je de plant namelijk in de regenwouden van Brazilië. De kerstcactus groeit daar op bomen in de regenwouden, zonder dat die bomen daar last van hebben.
  • De Lidcactus is een sprankelende bloeier. Deze vetplant heeft platte bladeren met gebogen stekeltjes en bloeit van nature in de winter. Dan produceert de kerstcactus paarse, rode, witte, oranje of roze bloemetjes. Grote kans dus dat je rond Kerstmis geniet van zijn kleuren.

Waar is de beste standplaats voor deze kamerplant?

De kerstcactus verkiest een koele plek, het liefst niet warmer dan 20 °C maar kan licht goed verdragen.

Hoe vaak moet je een kerstcactus water geven?

Tijdens de bloei geef je de kamerplant een keer per week water en haal je af en toe oude bloemetjes weg. Na de bloei wil de kerstcactus even vakantie en heeft hij in augustus of september een maand volledige droogte nodig en wat minder licht. Daarna verlangt de cactus weer wat water en plantenvoeding en zal hij opnieuw bloeien in november.

Leuk om weten: als je goed zorgt voor je kerstcactus kan de plant wel 20 tot 30 jaar oud worden

Hoe moet je een Lidcactus verzorgen?

Zitten er bloemknopjes aan je kerstcactus? Verplaats de plant dan niet meer, want de cactus houdt niet van verandering en laat dan zijn bloemknoppen vallen. Verwijder uitgebloeide bloemen regelmatig, dat stimuleert de plant om andere bloemknoppen uit te laten groeien. Een bloem bloeit ongeveer zeven dagen.

Leuke weetjes over de Lidactus

  • Wist je dat planten helpen om geluidsoverlast terug te dringen? Het meeste effect hebben ze in ruimtes met veel grote, harde oppervlakken.
  • Een plant die zoals de kerstcactus groeit op een boom, noemen we een epifyt.
  • De botanische naam van de kerstcactus is Schlumbergera, vernoemd naar Frédéric Schlumberger (1823–1893).
  • Er zijn kerstcactussen met een doorsnee van meer dan een meter die meer dan duizend bloemen dragen.
  • Wist je dat je een kerstcactus het beste om de drie jaar kunt verpotten tussen februari en april?
  •  Je kunt een kerstcactus na de bloei verhuizen naar het terras of balkon, maar zorg dat de plant geen direct zonlicht krijgt in de zomer.
  • De afhangende stengels van de kerstcactus kunnen wel 60 centimeter lang worden, dus zet de plant hoog genoeg.

Bron: Mooiwatplantendoen.nl