Overslaan en naar de inhoud gaan

Met een bromelia haal je het mooiste uit de jungle in huis

Spannende vormen, tropische kleuren, met Bromelia haal je het mooiste uit het regenwoud in huis, als voorschot op de lente.  

Eigenzinnige bloeier

Als een vrolijke, kleurige vlam groeit Bromelia uit een groene fonteinvorm. Sterk, makkelijk in de omgang, flamboyant van uiterlijk - Guzmania, Aechmea, Tillandsia, Vriesea en Ananas zijn echte statementplanten in je huis, door hun opvallende vormen en knalkleuren. En ze mogen er dan heel exotisch uitzien, kasplantjes zijn het niet: Bromelia is makkelijk in de omgang, blijft heel lang mooi (tot wel 6 maanden!) en is supersterk, dus ook geschikt voor beginnende groene vingers.

Gemakkelijke kamerplant

Zijn flamboyante look doet misschien vermoeden dat hij behoorlijk wat aandacht en verzorging nodig heeft, maar niets is minder waar. De bromelia is een ‘natural beauty’. Zijn gemakkelijke mentaliteit dankt de Bromelia aan de omstandigheden waarmee zijn voorouders te maken kregen. Die wisten zich prima staande te houden in het ruige Andesgebergte, maar ook in de oerwouden van Uruguay. Daar groeit de Bromelia soms letterlijk op bomen en onttrekt met zijn wortels en bladeren vocht en voedsel aan de lucht. Maar als rasechte wereldreiziger reikt zijn horizon zelfs nog verder: overal in Midden- en Zuid-Amerika vind je Bromelia’s.

Geknipt voor een modern interieur

Bromelia is het schoolvoorbeeld van 'design by nature'. Trechters, kelken, veren, lepels of een wirwar aan sprieten – ze hebben het allemaal te bieden. Die sterke vormen maken het perfecte planten voor de huidige interieurtrend waarin het decor rustig is, maar wel een paar blikvangers staan om het gezellig te maken. Voor een fris en eigentijds effect maak je een nieuw evenwicht door als basis mannelijke vormen in vrouwelijke kleuren te gebruiken én andersom. 

Ideale slaapkamerplant

Vriesea geeft 's nachts zuurstof af en is daarom een heel geschikte slaapkamerplant. Voor alle bromelia's geldt dat ze een positieve bijdrage leveren aan de luchtkwaliteit in huis. De onwaarschijnlijk felle kleuren helpen je aan een vrolijk gevoel en het zijn bovendien heel verrassende woonplanten, waarvan je amper kunt geloven dat ze echt zijn, door de bijzondere vormen.  

Hoe een bromelia verzorgen?

Geef hem een plaats in het licht, maar vermijd volle zon. Giet regelmatig water in de kelk van de plant. Van verwennerijen moet de stoere jongen weinig hebben, dus af en toe extra plantenvoeding toevoegen aan zijn water is niet nodig. Op een warme dag vindt hij het wel heerlijk om te worden beneveld met een plantenspuit. Vanaf half mei gedijt Bromelia ook op je terras en balkon. 

Waar moet je een bromelia zetten?

Bromelia’s met dikke bladeren staan graag in een droge omgeving en bromelia’s met dunne bladeren hebben liever een wat vochtigere standplaats. Dat maakt van tillandsia een typisch badkamermaatje en van Aechmea een echte vensterbanktijger die best wat centrale verwarming kan hebben. De versies met grijze beharing staan het liefst in de volle zon en droog.