Overslaan en naar de inhoud gaan

Narcissen

Van knalgeel tot romig en hagelwit, soms gesierd met een feloranje kroontje – narcissen brengen altijd een vleugje lente in huis. Niet alleen staan narcissen altijd heel vrolijk, sommige verspreiden eveneens een heerlijke geur, die ook al aan het voorjaar doet denken. In de volksmond is de narcis ook gekend als paaslelie of paasbloem.

Prachtige bloembol

Uit de bollen met groene scheuten groeien gladde stengels met smalle lichtbruine knoppen, die open plooien tot prachtige trompetbloemen. Narcissen zijn instant sfeermakers die binnen vrij snel tot bloei komt. En dan ademt alles aan deze beauty de naderende lente uit. Het is een ideale bloembol op pot om snel en effectief het huis mee op te fleuren.

Hoe paaslelies combineren?

Als vrij strakke kamerplant – puntige bladeren, gestileerde stengels – past de narcis prachtig bij de grafische vormen en lijnen die je nu vaak in interieurs ziet. Vooral narcissen met hagelwitte en felgele bloemen zijn een geweldige match met de bijbehorende primaire kleuren en de optische wirwar van patronen.

Paaslelies in dezelfde kleur bij elkaar zetten heeft een krachtige moderne uitstraling, verschillende soorten mengen een speels effect. Dat wordt versterkt met potten in gladde, functionele materialen, zoals metaal en kunststof, maar ook glad leer en gepolijst hout.

Narcissen op pot staan ook mooi in glas: spoel het kluitje af en zet het in een laagje water. Het hele proces van wortel-bol-steel-bloem is zo in laagjes te zien.

Is je narcis uitgebloeid? Dan kan je de bloembol in de tuin uitplanten. Zo geniet je volgend jaar opnieuw van de bloei.

Welke soorten narcissen zijn er?

Dubbele bloemen, effen of gevlekt, grote gele trompetten, kleine trosjes witte bloemetjes: er zijn wel 88 verschillende soorten narcissen, in twaalf categorieën. Die allemaal afstammen van de wilde narcis, die al sinds mensenheugenis op het noordelijk halfrond groeit. De soorten die we hier kennen, hebben zich voornamelijk uit Spanje en Portugal verspreid naar Noord-Europa.

Hoe narcissen verzorgen?

De narcis groeit en bloeit het best met ruim voldoende vocht, dus laat de kluit niet uitdrogen. Hoe meer water narcissen krijgen, hoe hoger ze kunnen worden. Ze bloeien optimaal op een lichte plek en ze blijven het langst mooi in een niet al te warme omgeving.

Omdat ze altijd de zon zoeken, kunnen narcissen-op-pot binnen het beste af en toe gedraaid worden, dan groeien ze niet scheef. Door uitgebloeide bloemen weg te knippen, houdt de bol meer energie over voor de rest van de plant.

Leuke weetjes over de paasbloem

  • De plant is genoemd naar de ijdele jager in de Griekse mythologie. Narcissus was zo verliefd op zijn spiegelbeeld in het water dat hij er uiteindelijk in verdronk. Daarom kijken narcissen altijd een beetje naar beneden.
  • Narcis is de nationale plant van Wales. Eerst was dat look: soldaten droegen die in de vroege middeleeuwen op hun muts om onderling goed te onderscheiden te zijn van de vijand. In het Welsh lijkt het woord look sprekend op dat van Narcis. Cenhinen = Look, Cenhinen Pedr = Daffodil/Narcis. Omdat die laatste wat lieflijker is dan prei, is die door de jaren heen het nationaal symbool geworden. Het helpt dat de bloem er in het wild weelderig groeit en bloeit.

Bron: Mooiwatplantendoen.nl