Overslaan en naar de inhoud gaan

Polyscias

De Polyscias heeft weinig nodig om op te vallen: dankzij haar statige postuur en opvallende bladeren kan je niet naast deze kamerplant kijken, zelfs niet als ze op het donkerste plekje in huis staat. Deze groene kamerplant is namelijk een van de weinigen die weinig tot geen direct zonlicht nodig heeft. Bovendien stelt ze ook geen hoge eisen qua verzorging. Met andere woorden, het is een diva zonder allures. 

Eén van de beste schaduwplanten

Neen, deze kamerplant heeft geen spotlights nodig. Wat haar betreft nemen anderen de plaatsen in het volle licht in. De Polyscias doet het immers uitstekend op een donkere plaats. Daar ontwikkelt ze haar karakteristieke takken vanuit de dikkere stam. Haar bladeren kunnen rond zijn van vorm, maar ook hartvormig, vaak met onregelmatig gegolfde randen. Meestal zijn ze groen gekleurd, maar sommige varianten hebben ook bontgekleurde bladeren.

Gestage groeier

Ze mag dan uiterst bescheiden zijn, neem de Polyscias niet voor een muurbloempje. Ze groeit met gemak uit tot een uit de kluiten gewassen kamerplant. Als je haar goed verzorgt en regelmatig verpot, kan ze 1 tot 1,5 meter hoog worden.

Hoe moet je de Polyscias verzorgen?

De Polyscias vraagt bovendien ook erg weinig van je. Wat water, kamertemperatuur en af en toe wat plantenvoeding en ze zal gestaag groeien. Gevolg daarvan is wel dat ze regelmatig een nieuwe, iets grotere pot kan gebruiken. Wanneer dat moment daar is zal ze dat zelf aangeven: haar wortels groeien dan letterlijk uit de pot. Waardoor het eigenlijk onmogelijk zal zijn om haar over het hoofd te zien. Geen spotlights, maar toch in het oog springen: je kan er alleen maar respect voor hebben.

De Polyscias is tevreden met een plek met wat minder licht. Geef niet te veel water. Liever iets te droog dan te nat is haar credo. Voeg af en toe wat plantenvoeding toe aan het water.

Bron: Mooiwatplantendoen.nl