Overslaan en naar de inhoud gaan

Sanseveria

Sanseveria, ook bekend als vrouwentong, is een onverwoestbare krachtpatser uit de woestijn. Een Sanseveria verzorgen is dan ook helemaal niet moeilijk. Bovendien past deze plant perfect in een trendy pot bij je thuis. Reden genoeg om een Sanseveria in huis te halen! 

Vrouwentongen: hard en onverwoestbaar maar lief voor jou

De wortels van vrouwentongen liggen in de woestijn. Die onherbergzame omgeving verklaart waarom de Sanseveria de Bruce Willis onder de woonplanten is: beenhard en onverwoestbaar. Zelfs bij droge warmte geeft ie geen krimp. Bij je thuis zijn de robuuste kamerplanten echter een erg makkelijke gast. Niet eens zo gek dus dat de vrouwentong de afgelopen jaren een indrukwekkende comeback maakte.

De Sanseveria herken je aan de stevige, puntige bladeren die rechtop uit de aarde komen. Ze zijn (grijs)groen, gestreept, gevlekt of hebben een gele rand. De opvallende bladeren zijn harde werkers. Ze krikken de luchtvochtigheid in de kamer op en dat is goed voor je huid, ogen en luchtwegen.

Hoe moet je een Sanseveria verzorgen?

De Sanseveria staat prima in het licht, maar zet hem niet in de volle, brandende zon. Geef weinig water, laat de aarde tussen gietbeurten goed uitdrogen. Liever te weinig dan te veel water, dat is het motto van deze kamerplant. Sanseveria’s zijn makkelijk te onderhouden. Ze kunnen goed tegen droge warmte, bijvoorbeeld van de centrale verwarming.

Enkele leuke weetjes

  • Er bestaan ongeveer 70 soorten vrouwentongen.
  • Natuuronderzoeker Carl Peter Thunberg vernoemde in 1794 de Sanseveria naar de Italiaanse prins Raimondo di Sangro die uit San Severo kwam.
  • In veel Afrikaanse landen gebruikt men de bladeren van de vrouwentong om touw en manden van te maken.
  • Vrouwentong kleurt donkerder als hij verder van het raam staat en omgekeerd.
  • De Sansevieria is een ideaal cadeau voor iemand zonder groene vingers, voor op kantoor. De plant piept namelijk niet als hij een tijdje minder water krijgt.
  • Heel soms bloeit de vrouwentong. Er ontstaat dan een stengel tussen de bladeren waar bloemetjes aan groeien.
  • In Korea worden deelnemers aan evenementen of zakenpartners verwelkomd met vrouwentongen.
  • Sansevieria’s halen giftige stofjes als formaldehyde en carbondioxide uit de lucht en geven daar zuurstof voor terug. Zet dus gerust een vrouwentong in je slaapkamer.

Bron: Mooiwatplantendoen.nl