Overslaan en naar de inhoud gaan

Scindapsus: een plant met veel kwaliteiten

De Scindapsus, ook bekend als Epipremnum, is dankzij zijn verschillende verschijningsvormen een veelzijdige kamerplant. En mooi meegenomen, het is één van de meest luchtzuiverende planten.

Gevlekt, gevlamd, klimmend of hangend

In de oerwouden van Zuidoost-Azië, Indonesië en de Salomoneilanden groeit de Scindapsus langs de bomen omhoog, maar hij kan ook zijn ranken laten hangen. Je vindt hem dan ook  als klim- en hangplant. De glanzende bladeren zijn hartvormig en hebben een opvallende print: gevlekt of gevlamd. Het kleurenpalet gaat van donkergroen naar lichtgroen tot zelfs zilver, geel en witachtig.

Waar zet je de Scindapsus het best?

Zet de Scindapsus op een lichte, tochtvrije standplaats. Ook een plaats in halfschaduw is goed. De Scindapsus gedijt het beste tussen de 18°C en 25°C en kan niet tegen temperaturen onder de 15°C. Verdwijnt de print op het blad en wordt het egaal groen? Dan staat de kamerplant op een te donkere plek.

Hoe de Scindapsus verzorgen?

Scindapsus is een gemakkelijke kamerplant en vraagt weinig van je. Als de ranken te lang worden, knip je ze een stukje af. Voor de rest moet je er amper naar omkijken. Kortom, de ideale huisgenoot!

Hoe vaak moet je deze kamerplant water geven? 

Een beetje water zodat de aarde gelijkmatig vochtig is en af en toe wat sproeien met de plantenspuit is voldoende.

Leuk om te weten over deze kamerplant

  • De Scindapsus maakt onderdeel uit van de Araceaefamilie, net als andere grote kamerplanten zoals Caladium, Dieffenbachia, Monstera en Philodendron.
  • De Griekse naam Epipremnum komt van Epi (op) en Premnon (een stengel): groeit aan de stengels van bomen.
  • In 1879 werd de eerste Scindapsus naar Europa gebracht en daar verder ontwikkeld.
  • Uit onderzoek door NASA en het wetenschappelijke bedrijf Fytagoras blijkt dat de Scindapsus in de top 10 van meest luchtzuiverende planten staat. De Scindapsus verbetert de luchtkwaliteit niet alleen thuis, maar ook op werkplekken waar printers en andere apparaten staan.

Bron: Mooiwatplantendoen.nl