Overslaan en naar de inhoud gaan

Top 5 grote kamerplanten die de show stelen in huis

Ben je nog op zoek naar een echte statement in je interieur en houd je van (veel) groen? Dan moet je zeker eens een grote plant in huis halen. Met grote kamerplanten trek je namelijk meteen de aandacht van iedereen die je huis binnenwandelt. Maar dat is niet alles! Grote planten zijn niet alleen decoratief, ze zijn ook goed voor je gezondheid. Ze verbeteren namelijk de luchtkwaliteit in huis. Win-win!

Om jou een handje te helpen in je zoektocht naar een nieuwe huisgenoot, delen we onze top 5 van grote kamerplanten.

Met deze grote kamerplanten maak je een statement

1. Kentia

De Kentia staat het liefst op een plek in halfschaduw, dus zonder direct zonlicht. Deze plant kan goed tegen droge lucht en heeft maar 1x per week water nodig. In de lente en zomer geniet deze grote kamerplant ervan om een beetje plantenvoeding te krijgen en om af en toe onder de douche te staan. Zo blijven haar prachtige, lange palmbladeren heldergroen.

2. Areca

De bladeren van deze kamerplant hebben veel weg van een tropische vogel. Deze grote plant kent haar oorsprong dan ook in de vochtige tropen van Zuidoost Azië. De Areca houdt van licht maar niet van direct zonlicht. Zet de plant dus best voor een raam op het noorden. Heb je ramen op het zuiden? Zet deze grote kamerplant dan iets verder naar achteren, zeker in de zomer wanneer de zon fel schijnt.

In de winter geef je deze Areca 1x per week water, in de zomer 2x. Bij voorkeur geef je in kleine beetjes water in plaats van veel in één keer.

Goed om weten: deze plant is niet giftig voor huisdieren.

3. Dracaena

De Dracaena is een uiterst veelzijdige plant: er bestaan meer dan 80 soorten en cultivars en ook het blad van deze kamerplant is zeer veelzijdig (ovaal, spits, gevlekt, …). Je vindt dus altijd een Dracaena die bij jou past!

Om deze grote plant in topconditie te houden, zet je ‘m op een plek met veel licht. Geef regelmatig water maar niet te veel want ze houdt niet van natte voeten. Benevel af en toe met een plantenspuit voor de mooiste bladeren.

4. Yucca

De Yucca of palmlelie heeft een sterke stam, spitse bladeren en is allerminst veeleisend. Met voldoende licht blijven de bladeren van deze grote kamerplant om z’n mooist maar de plant kan ook op een minder lichte plek overleven. Pas wel op dat de Yucca niet te veel of te vel zonlicht op zijn bladeren krijgt want dan gaan de bladeren bruin verkleuren.

Verkleuren de bladeren niet bruin maar geel? Dat is een teken dat je deze grote plan te veel water geeft.

5. Olifantsoor

Als je van exotische planten in huis houdt, dan is de Olifantsoor iets voor jou. Deze sierlijke kamerplant heeft hartvormige bladeren met schitterende nerven en tekeningen die tot wel 90 cm lang kunnen zijn. Met zijn enorme bladeren is de Olifantsoor een topproducent van zuurstof die zo zijn steentje bijdraagt aan een prettig binnenklimaat.

Deze grote kamerplant staat het liefst op een plek met veel licht. Hij houdt ook van vochtige lucht en van een licht vochtige kluit. Zorg er dus voor dat je de Olifantsoor voldoende water geeft. In de zomer mag je ‘m gerust eens laten afspoelen in een regenbui of onder de douche zetten. Daar geniet hij van!