Overslaan en naar de inhoud gaan

Varens als kamerplanten

De varenfamilie bestaat uit verschillende soorten varens. De bekendste is de Nephrolepis. Deze varen is makkelijk in onderhoud, zuivert de lucht en zorgt voor een goede luchtvochtigheid. Kortom, de ideale huisgenoot!

De varen is een botanische beauty

De meeste varens hebben bladeren die zich afrollen vanuit een krul. De bladkleur varieert van lichtgroen, zilvergrijs, diep donkergroen, roodachtig tot zelfs brons. Ook de bladvormen verschillen. Denk maar aan het gesloten blad van de Asplenium of de diep ingesneden soorten als de Nephrolepis- of Adianthumsoorten. Zelfs de hardheid van de bladeren varieert. Een veelzijdige familie, die varens! 

Zet verschillende soorten bij elkaar en je hebt al snel de aanblik van een botanische verzameling waarin van alles te bekijken is, zonder dat groen het hele interieur overheerst.

Waar zet je best je varen?

De varens die je kent uit de woonkamer groeien in het wild vooral in gebieden met een hoge luchtvochtigheid. Een varen doet het dan ook prima op een vochtige plek in huis zoals de badkamer of keuken. Zorg wel voor direct daglicht. Bovendien geeft de plant zelf ook veel vocht af. Dat vermindert klachten als hoofdpijn en een droge huid. Daarnaast staan varens ook nog bekend om hun luchtzuiverende kwaliteiten. Heel gezond dus, een varen in huis.

Zet op een lichte plek, maar niet in de directe zon. Een temperatuur vanaf 15 C° is perfect voor varens.

Hoe pak je de verzorging van varens aan?

Houd de potaarde vochtig en laat de kluit niet uitdrogen. Opgelet, geef geen water in het hart van de plant. Varens houden ervan als je ze regelmatig besproeit met een plantenspuit en wekelijks voeding geeft. Groeit je varen uit zijn pot? Maart is een goede maand hem te verpotten.

Leuk om te weten over de varen

  • Een varen is een ideale plant om op te hangen, zo hebben de bladeren alle ruimte.
  • Al sinds de Victoriaanse tijd worden varens gebruikt als kamerplant.
  • Weet je dat er ook winterharde soorten voor de tuin te koop zijn?
  • Varens groeien in de natuur vaak als epifyt, dus op andere bomen en planten en in vochtige bosjes en moerassen.
  • De Nephrolepis is een van de oudste planten op aarde en is vaak aangetroffen als fossiel.
  • De bladeren van varens kunnen wel een meter lang worden.

Bron: Mooiwatplantendoen.nl