Overslaan en naar de inhoud gaan

Vetplanten en cactussen

Vetplanten en cactussen zijn de gemakkelijkste kamerplanten op het gebied van onderhoud. In de natuur groeien ze op plaatsen waar vaak maanden geen druppel water valt. Daarom kunnen ze grote hoeveelheden vocht opslaan. Bovendien zijn ze zo 'gebouwd' dat er nauwelijks een druppeltje vocht verdampt. En er zijn honderden soorten waaruit je kan kiezen.

Hoe vaak moet je cactussen en vetplanten water geven?

Cactussen en vetplanten hoef je maar heel weinig water te geven: geef in de zomer af en toe een flinke plens water in een keer en laat de grond daarna bijna helemaal uitdrogen. In de winter hoef je maar eens in de 4 weken een beetje water te geven. Controleer wel regelmatig. Verschrompelt het blad? Dan moet je eerder water geven. Staat de plant met pot en al in een sierpot? Giet dan het water dat achterblijft na het gieten eruit.

Cactussen en vetplanten
Cactus
Groep cactussen

Hoe vetplanten en cactussen verzorgen?

Tijdens de groei in de lente en de zomer doe je cactussen en vetplanten plezier met speciale cactusmest. Houd je aan de dosering die op de verpakking staat. Verpot pas als de pot echt te klein wordt. Zet een pot met afvoergaatjes klaar. Leg onderin een flinke laag grind of kleikorrels, breng daarop een laag speciale cactusgrond aan. Trek voor het verpotten van een cactus en vetplant met stekels en 'haartjes' dikke handschoenen aan of rol de planten in een krant. Haal de kamerplant uit zijn pot en zet hem in de nieuwe pot. Vul op met cactusgrond. 

Wat is de beste plaats voor je vetplant of cactus?

Zet ze op een zo licht mogelijke plaats. Vetplanten en cactussen kunnen de zomermaanden op een zonnig terras of balkon. Als het flink regent, zet je de planten best onder een tafel of afdakje. Zo voorkom je dat ze te lang met hun wortels in de natte grond staan. Haal ze rond half september binnen.

 

 

Bron: Mooiwatplantendoen.nl