Overslaan en naar de inhoud gaan

Vetplanten: opvallend makkelijke kamerplanten

Zeer decoratief, opvallend en buitengewoon makkelijk in de verzorging, er is veel te zeggen voor vetplanten. Ontdek het verhaal van de succulenten, waar je op moet letten bij de aankoop en hoe je ze moeten verzorgen.

Het verhaal van vette planten

Echeveria, Crassula, Kalanchoe, Aeonium, Aloe, Haworthia en Rhipsalis … het zijn allemaal succulenten. Dit wil zeggen dat ze het vermogen hebben om vocht op te slaan in hun wortels, stengels en dikke bladeren. Hiermee kunnen ze drogere periodes moeiteloos doorstaan. Vetplanten zijn populair omdat ze door hun aparte, soms grillige vormen uitstekend passen in elk trendy interieur. 

Waar komen vetplanten vandaan?

De meeste vette planten komen uit de tropen en subtropen en zijn ooit ontstaan in droge gebieden, zoals steppen, bergachtige streken en halfwoestijnen in Afrika en Zuid- en Midden-Amerika. Het zijn taaie rakkers die in de natuur ook in een warm, schraal zeeklimaat kunnen overleven. 

Wil je een vetplant kopen? Dit is waar je op moet letten

  • Zwarte vlekken op het blad kunnen een teken zijn van kouschade tijdens transport en opslag. De ideale bewaartemperatuur ligt tussen de 8-15°C.
  • De kluit mag aan de droge kant zijn, te nat kan leiden tot Botrytis of andere schimmelrot. 
  • Succulenten zijn niet erg gevoelig voor ziekten en plagen, maar als het blad verkleurt of verdort, kan er spint in de plant zitten. 

Uit dit assortiment succulenten kan je kiezen

Het assortiment vetplanten bestaat vooral uit decoratieve bladplanten, al zitten er ook bloeiende exemplaren tussen, zoals Kalanchoe.

De planten vallen vooral op door hun unieke vormen: Haworthia en Aloë hebben een hoog oergehalte, Echeveria is een feestje in sierlijke rozetten, Rhipsalis lijkt op koraal, Sansevieria is trots en onverwoestbaar, Crassula is een gestileerd miniboompje.

Zo moet je vetplanten verzorgen

  • Vette planten staan graag warm en licht. 
  • Het beste is een vette plant in één keer een flinke hoeveelheid water te geven en hem dan een paar weken te laten indrogen. 
  • Rustig aan met plantenvoeding, een keer in de maand een klein beetje volstaat. 
  • In de zomermaanden kunnen vette planten ook worden ingezet op de tuintafel. 

 

Bron: mooiwatplantendoen.nl