Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is er mis met mijn kamerplant?

Ook je kamerplant kan zich slecht in zijn vel voelen. Worden zijn bladeren geel? Of laat hij zijn blad hangen? Kieper hem niet meteen op de composthoop, maar bekijk eerst deze 5 vaak voorkomende problemen bij kamerplanten én hun oplossingen!

  • Bruine plekjes in het blad of een wit of grijs goedje op het blad wijzen op een schimmel. Neem je plant of een blaadje mee naar je bloemist of tuincentrum. Zij kunnen je zeker helpen.
  • Laat je kamerplant zijn blad hangen? Dan krijgt hij te veel of te weinig water. Voel met je vingers even aan de potgrond en je weet het zo.
  • Vertoont het blad gele of bruine randjes? De oorzaak: droge lucht. Verhoog de luchtvochtigheid door een paar bakjes water op de verwarming te zetten. Vul je pot met wat water en plaats een omgekeerd schoteltje onderin de pot. Zet je plant op het schoteltje en zorg ervoor dat hij niet in het water staat. Het water zal langzaam verdampen, waardoor je plant in een vochtiger klimaat staat.
  • Gaatjes in het blad? Dan heeft je plant waarschijnlijk ineens te veel zon gekregen. Geef hem een plekje uit de zon en haal de aangetaste blaadjes weg. Heb je je kamerplant even buiten gezet? Dan kan er ook een kever of ander beestje aan het werk zijn. Als je goed kijkt, zie je de boosdoener waarschijnlijk zitten. Zet zo’n beestje gewoon buiten.
  • Als je plant zijn bladeren laat vallen, krijgt hij waarschijnlijk te weinig licht. Geef hem een lichter plekje.