Overslaan en naar de inhoud gaan

Aardbeiboom

Arbutus unedo

De aardbeiboom is een kleine loofboom die tot 10 m hoog wordt. Hij kan uitgroeien tot een struik en wordt dan tot 3,5 m hoog, hij groeit namelijk breder dan hoog. Hij is wintergroen en bloeit laat in het jaar waarna de vruchten verschijnen die aan de boom blijven rijpen tot de volgende bloei. Door deze all-year-round kenmerken is de aardbeiboom een echte aanrader om als solitair aan te planten in de tuin.

De donkergroene, glanzende bladeren zijn getand, tot 10 cm lang en tot 3 cm breed. De bloei komt tevoorschijn in oktober - december en bestaat uit witte/lichtroze bloemtrosjes. Daarop volgen de, zoals de naamgeving voorspeld, op aardbei gelijkende vruchten. De vruchten zijn oranjerood, tot 2 cm groot, hebben een ruw oppervlak en blijven aan de boom rijpen tot de volgende bloei.

Eigenschappen

Kleur
wit
Type
boom
heester of struik
Grootte
1000
Bladeren
donkergroen, glanzend, getand tot 10 cm lang en 3 cm breed
Wanneer planten
september
-
november
Zon
zon
Locatie
buiten
Snoeien
weinig of niet, vormsnoei november tot maart
Bloem
witte/lichtroze bloemtrosjes
Extra
vruchtdragend
wintergroen
winterhard
zouttolerant
Ph
kalkrijk
neutraal
zuur

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

De aardbeiboom is niet bodemspecifiek en gedijt in zure, neutrale en kalkrijke bodems. Hij verdraagt ook enige droogte en is bestand tegen wind en zelfs zeewind. Toch wordt aangeraden om hem op een beschutte, zonnige plaats in de tuin te planten. Zo wordt hij beschermd tegen de koude, uitdrogende winterwinden. 

Onderhoud

Wanneer extreme vorst voor een langdurige periode aanhoudt is het aan te raden om de boom te beschermen met een plantenhoes.

Dit wist je nog niet:

De Latijnse naam van de aardbeiboom komt van 'unum edo', wat staat voor: ik eet er één.

De op aardbeien gelijkende vruchten zijn eetbaar en worden gebruikt voor het maken van gelei en sterke dranken.