Overslaan en naar de inhoud gaan

Bekervaren

Matteuccia struthiopteris

Deze varen heeft gebogen, afhangende lange en vertakte bladeren. De bladeren bestaan uit samengestelde lichtgroene blaadjes.

Het is een woekerende plant die wel gemakkelijk te onderhouden is en snel groeit. De bladeren kleuren tijdens de herfst bruin. 

Eigenschappen

Kleur
groen
Type
vaste plant
Grootte
150
Bladeren
samengestelde kleine, lichtgroene blaadjes op steel langwerpig en vertakt
Zon
halfschaduw
schaduw
Locatie
buiten
Extra
winterhard

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Plant de bekervaren in de halfschaduw of schaduw. De plant heeft een voedzame, humusrijke bodem nodig die goed doorlatend is en toch steeds voldoende vochtig. 
Plantdichtheid: 4 - 7 planten per m²

Onderhoud

De bekervaren is een woekerende plant die zichzelf uitbreidt met worteluitlopers. De plant vermeerderen doe je door de worteluitlopers uit te steken en elders aan te planten. Ook met de sporen kan je de bekervaren vermeerderen, maar aangezien het grote aantal worteluitlopers is dit een eenvoudigere keuze.

De plant kan je in de winter extra beschermen door een mulchlaag van bladeren rondom de plantvoet te leggen. Voor de winter sterft het steriele, buitenste blad af. Dit kan je afknippen en verwijderen, maar voor de plant is het beter om dit pas weg te halen na de laatste nachtvorst in mei. Dan komen de nieuwe varen blaadjes tevoorschijn. 

Meststoffen toevoegen doe je niet bij de bekervaren, zorg enkel dat de bodem humeus blijft.

Afbeelding