Overslaan en naar de inhoud gaan

Ficus

Ficus sp.

Groen, rijk aan bladeren, naar wens een decoratieve binnenstruik of een binnenboom – niet voor niets is Ficus al jaren een van de populairste groene kamerplanten.

De verschillende soorten hebben fraaie, expressieve bladeren en kleuren; de stam en het houtwerk geeft een heel natuurlijke uitstraling aan deze huisvriend. Kenmerk van Ficus is dat de plant een bloem heeft die niet op een bloem lijkt. In de zogenoemde schijnvrucht zitten de minuscuul kleine mannelijke en vrouwelijke bloemdelen die – nadat ze bevrucht zijn – de vijg te zien geven.

De meeste Ficussen in de winkels zijn nog jonkies: deze hebben de schijnvruchten / bloemen nog niet. Wie er echter goed voor zorgt, zal als de plant volwassen is wel degelijk zo’n bloei kunnen meemaken. 

Eigenschappen

Kleur
geel
groen
meerkleurig
rood
roze
tweekleurig
wit
Grootte
70
Zon
halfschaduw
zon
Locatie
binnen

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Ficussen hebben veel zonlicht nodig. Zet de plant op een plaats in huis waar minstens 5 uur direct zonlicht per dag op de plant kan schijnen. Plaats Ficus 2-3 meter van een raam op het zuiden of direct voor het raam op het westen of oosten.

Onderhoud

Ficus staat graag continu in een licht vochtige grond. Vermijd echter dat er zich een laagje water vormt onderaan de pot. Geef daarom meerdere keren kleine hoeveelheden water.

In de lente verpotten om de twee jaar. Wanneer de kamerplant te groot wordt stel je het verpotten een jaar uit.

Afbeelding