Overslaan en naar de inhoud gaan

Gele lis

Iris pseudacorus

Gele lis is een hoogopgaande decoratieve vaste plant die op ca. 1 m hoge stengels bloeit met grote, gele bloemen met bruine of violette nervatuur en een donkergele vlek op de hangende kroonbladen.

De grijsgroene bladeren zijn slank en langwerpig. De vruchten zijn doosvruchten met drie rijen gladde, platte bruine zaden.

Eigenschappen

Kleur
geel
Type
vaste plant
Grootte
100
Giftig
alle delen zijn giftig!
Bladeren
grijsgroen, slank, langwerpig
Wanneer planten
april
-
mei
Zon
halfschaduw
zon
Locatie
buiten
Bloem
geel, groot, violette of bruine nervatuur
Extra
winterhard
Ph
kalkrijk
neutraal
zuur

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Gele lis is een mooie sterke plant die een vochtige bodem vereist zoals oevers, moerassige zones of open plaatsen met vochtige grond.
Plantdichtheid: 6 - 9 per m²

Onderhoud

Om uitzaaiing te voorkomen kunnen uitgebloeide bloemstengels afgesneden worden. Dit kan door met een schuine snede bij het eerste schedevormig blad de uitgebloeide bloem te verwijderen. Het oude blad wordt tijdens de herfst afgesneden. 

Dit wist je nog niet:

De Gele lis is een helofyt. Dit wil zeggen dat de plant in staat is om veel voedingsstoffen, in het bijzonder nitraten, uit het water te halen. De oeverplant maakt een groot wortelstelsel waarmee het water gefilterd wordt. Door de daling van nutriënten in het water krijgen algen minder kans. Daarom wordt de gele lis vaak toegepast in helofytenfilters.

Afbeelding