Overslaan en naar de inhoud gaan

Hulst

Ilex aquifolium

Hulst is een inheemse struik of boom met een breed opgaande kruin. Het donkergroene blad is glanzend, smal elliptisch, golvend en 5 tot 7 cm lang. Het jonge blad is stekelig maar groeit uit met een gave rand.

De bloei bestaat uit kleine witte bloemen die in tuilen staan. Van oktober tot aan de lente hangen de felrode bessen aan de vrouwelijke planten. De bessen zijn giftig voor de mens maar vogels zijn er dol op.

Eigenschappen

Kleur
wit
Type
heester of struik
Giftig
bessen en blad giftig bij inname
Bladeren
donkergroen, glanzend, golvend, stekelig
Wanneer planten
april
-
mei
Zon
halfschaduw
schaduw
zon
Locatie
buiten
Bloem
kleine, witte bloemen in tuilen
Extra
wintergroen
winterhard
zouttolerant
Ph
kalkrijk
neutraal
zuur

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Hulst verlangt een diepe, goed doorlatende, vochtige grond. De plant is zowel geschikt als solitair als in groep.

Cultivars (Soorten)

Blauwe hulst, Ilex x meserveae ‘Blue Princess’, heeft een decoratief sterk glimmend blad. Deze cultivar is goed bestand tegen wind; Amerikaanse hulst, Ilex x meserveae 'Blue Angel', is zeer geschikt voor blokhagen; Scherpe hulst, Ilex aquifolium 'J. C. Van Tol', is een vrijwel stekeloze hulst. Deze cultivar verdraagt zeewind; Ilex aquifolium 'Argentea Marginata' heeft een hoge sierwaarde. Het jonge schot heeft brede, zachtroze zanden die naar wit verkleuren; Ilex aquifolium 'Golden Queen' is een laag blijvende cultivar met een goud/gele bladrand; Ilex aquifolium 'Pyramidalis' is een hoge hulst die vrij smal blijft.

Onderhoud

Hulst verdraagt heel goed snoei en kan ook in haagvorm geknipt worden.

Afbeelding