Overslaan en naar de inhoud gaan

Japanse esdoorn

Acer palmatum

De Japanse esdoorn is zeer geliefd door zijn mooie bladeren. Het is een trage groeier die uitgroeit tot een struik of een meerstammige boom. Ondertussen zijn er al een duizendtal cultivars op de markt die elk verschillen kunnen tonen in bladvorm, bladkleur, herfstverkleuring, vrucht, groeiwijze en zelfs verschillen in de stam.

Zo bestaan er kleinere soorten zoals bv. de Acer palmatum 'ornatum' die slechts een hoogte bereikt van 1,5 m tot 3 m, terwijl anderen hoog uitgroeien tot 10 m. De bladeren zijn cultivar afhankelijk, een vrij algemene vorm van het blad: vijf- tot zevenlobbig, dubbel gezaagd en diep ingesneden.

De paarsrode bloeiwijze is zeer onopvallend. Afhankelijk van de cultivar loopt de bloeiperiode van april tot juni. 

Eigenschappen

Type
boom
Grootte
1000
Wanneer planten
maart
-
mei
Zon
halfschaduw
Locatie
buiten

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

De Japanse esdoorn is goed winterhard, dit wil zeggen dat hij tijdens de winterperiode geen 'last' heeft van de koude temperaturen in onze contreien. Toch verkiest hij een beschutte standplaats (dit kan zijn in de buurt van een muur of een haag) waar enige tocht wordt tegengehouden. In het voorjaar beginnen de blaadjes uit te lopen en wanneer dan late nachtvorst komt kan het nefast zijn voor een jonge aanplant. Oudere aanplanten zijn hier al sterker tegen behoedt en kunnen zich ook al beter herstellen.
TIP: bescherm de jonge aanplant bij late nachtvorst met een grote kartonnen doos of een jutte deken. 

Onderhoud

Deze soort vraagt niet veel onderhoud. Een lichte vormsnoei kan gebeuren in juli en augustus, tijdens deze periode kan hij snel snoeiwonden dichtgroeien.

Grovere takken snoeien gebeurd best in de maand december, maar niet later. Er kan dan risico ontstaan op 'bloeden' waarbij er overmatig sap uit de snoeiwonde loopt, hetgeen nefast kan zijn voor de boom.

Dit wist je nog niet:

Japanse esdoorns zijn de populairste bomen om als bonsai boompje op te snoeien. Dit komt mede doordat de soort heel goed reageert op snoei en je niet al te veel verkeerd kan doen tijdens het verwijderen van enkele takken. 

Afbeelding