Overslaan en naar de inhoud gaan

Eikenbladhortensia

Hydrangea quercifolia

De Hydrangea quercifolia, beter bekend als de eikenbladhortensia, is een opvallende en veelzijdige plant die elke tuin of landschap kan verfraaien. Met zijn grote, kegelvormige bloemen en prachtig blad dat lijkt op eikenbladeren, is deze hortensia een ware blikvanger. De bloemen variëren in kleur van wit tot roze en veranderen naarmate ze ouder worden. Wat deze soort nog unieker maakt, is het feit dat het blad in de herfst een spectaculaire verandering ondergaat, variërend van warme tinten zoals rood, oranje en paars. Deze robuuste plant groeit goed in gedeeltelijke schaduw  en vereist regelmatige bewatering. Met zorgvuldig snoeien en de juiste bemestingstechnieken kan de Hydrangea quercifolia een prachtige aanvulling zijn op elke tuin, met zijn weelderige bloemen en betoverende bladeren die gedurende het hele seizoen blijven verrassen.

Eigenschappen

Kleur
roze
wit
Type
heester of struik
Grootte
200
Wanneer planten
juli
-
september
Zon
halfschaduw
Locatie
buiten
Extra
winterhard
Ph
neutraal

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Hydrangea quercifolia groeit goed in gedeeltelijke schaduw en heeft een goed doorlatende, humusrijke bodem nodig. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen harde wind en voldoende ruimte te geven om te groeien. Regelmatige bewatering en bodembedekking zijn essentieel, en snoei kan nodig zijn om de vorm en grootte te beheersen. Met de juiste zorg kan deze hortensia prachtige bloemen en decoratieve eikenbladvormige bladeren produceren.

Cultivars (Soorten)

De eikenbladhortensia, is verkrijgbaar in verschillende soorten en cultivars. Populaire variëteiten zijn onder andere 'Snow Queen' met witte bloemen die verkleuren naar roze, 'Alice' met witte bloemen en een mooie paarse herfstkleur, 'Pee Wee' als compacte keuze, 'Sikes Dwarf' als dwergvariëteit, en 'Little Honey' met opvallende goudgele bladeren. De beschikbaarheid kan variëren, dus raadpleeg lokale kwekerijen voor de specifieke variëteiten die beschikbaar zijn in uw omgeving.

Onderhoud

Om een eikenbladhortensia goed te onderhouden, is regelmatig water geven belangrijk, vooral tijdens droge periodes. Beperk snoei tot het verwijderen van dode takken en het beheersen van de vorm en grootte van de struik. Bemest de plant in het voorjaar met een gebalanceerde meststof en overweeg een kaliumrijke meststof in de herfst voor een diepere herfstkleur. Bescherm de plant tegen harde wind en laat de uitgebloeide bloemen aan de plant zitten tijdens de winter voor extra vorstbescherming. Houd rekening met de specifieke omstandigheden en het klimaat in jouw omgeving voor de beste verzorging van de plant.

Afbeelding
Hydrangea quercifolia