Overslaan en naar de inhoud gaan

Fijnspar

Picea abies

De fijnspar is een conifeer die in de natuur tot 50 meter hoog kan worden. Het is een indrukwekkende parkboom en een mooie kerstboom voor in de huiskamer, met vrij horizontale takken. 

Een volwassen fijnspar is monumentaal en past alleen in een grote parkomgeving. De miniversies kunnen wel in de tuin, of in een pot op het terras. De bladeren zijn donkergroene, stijve, puntige naalden die tot 2 cm lang zijn. 

De cilindervormige, mannelijke kegels kleuren van rood naar geel en zijn tot 3 cm lang. De vrouwelijke zijn rechtopstaand en eivormig, zitten aan de top van de boom en variëren van groen tot donkerrood.

Eigenschappen

Kleur
geel
groen
rood
Type
conifeer
Grootte
5000
Bladeren
donkergroene, stijve, puntige naalden
Wanneer planten
maart
-
april
Zon
zon
halfschaduw
Locatie
buiten
Extra
wintergroen
winterhard
zouttolerant
Ph
neutraal
zuur

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Fijnspar heeft een plaats in de halfschaduw tot volle zon nodig. De bodem dient eerder zuur dan neutraal te zijn en de grond licht vochtig. Het bodemtype kan een lichte zandgrond of een leemgrond zijn.

Cultivars (Soorten)

'Little Gem' is een echt minisparretje (na 10 jaar is het nog altijd maar 25 cm hoog), voor in een kleine tuin, rotstuin of in een bak; 'Nidiformis' is een bolle minispar tot 60 cm.

Dit wist je nog niet:

Oh dennenboom, oh dennenboom, ... Het is de sparrenboom die we met kerst massaal onze woonkamer binnen sleuren. Oh sparrenboom?

Afbeelding