Overslaan en naar de inhoud gaan

8x de mooiste planten met paarse bloem

Lila, (ultra)violet, fuchsia, … welke tint nu precies de trendkleur van 2018 is, is niet helemaal duidelijk. Wat wel vaststaat, is dat paarse kleuren he-le-maal in zijn. Ook in de tuin. Ontdek welke planten met paarse bloem er bestaan en jouw tuin zullen opfleuren.

Lupine

Lupines komen in verschillende vormen voor. Ze bestaan als eenjarigen, struiken en als vaste plant met paarse bloemen. Ze maakt deel uit van de vlinderfamilie en kent wel 200 soorten. De lupine heeft een lange, stevige stengel en prachtige trossen met paarse bloemen. Je plant ze best in het voorjaar op een zonnige plaats. De lupine bloeit een eerste keer in mei-juni en na het terugsnoeien een tweede keer in het najaar.

Salie

Met deze plant kan je niet enkel lekker koken, hij ziet er ook schitterend uit. Terwijl de bladeren van de salie smaak geven in vele gerechten zijn het de paarse bloemen die de show stelen in de tuin. Net zoals in de keuken kan je ook in de tuin verschillende kanten op met de Salvia Officinalis. Deze tuinplant met paarse bloemen staat mooi in een bak op het terras of balkon, maar ook als deel van een border is hij een echte eyecatcher.

Blauwe regen

De naam doet anders vermoeden maar deze plant bestaat niet enkel in een blauwe kleur. Afhankelijk van de soort bestaan deze slingerplanten ook in het wit, roze of lila. Wisteria is een winterharde klimplant met indrukwekkende bloementrossen van 20 tot 30 cm die bovendien heerlijk geuren.

Clematis

Slinger- en klimplanten zijn erg populair. Zo ook deze struik met paarse bloemen. De plant groeit omhoog en is de ideale oplossing voor kleinere tuinen waar het soms zoeken is naar ruimte. Hij bedekt maar een klein stuk grond maar zorgt voor veel kleur. Plant je hem in april dan zal je er de hele zomer van kunnen genieten.

Spaanse margriet

Dit is eigenlijk een vaste plant maar hij wordt verkocht als eenjarige met paarse bloemen. Halfschaduw voelt hij zich goed, maar hij staat ook graag op een zonnige plaats. Het is geen winterharde plant die max. 30-40 cm groot wordt. Leuk om weten: hij trekt veel bijen en vlinders aan.   

Potchrysant

De potchrysant is een ideale zomerbloeier voor binnen. De bloemen van de potchrysant kunnen verschillende kleuren hebben: rood, wit, geel en dus ook paars of lila. Bovendien geurt hij ook heerlijk. Zet hem op een plaats met veel licht en hij zal lang en mooi bloeien.

Petunia

De petunia is een schitterende perkplant die zich op zijn best voelt in volle zon. Je kan hem in de tuin zetten, liefst in natte grond, of in een bloembak of -pot. Verwijder uitgebloeide bloemen, zo kunnen er nieuwe groeien. Deze vrolijke planten zijn wel vorstgevoelig dus haal ze op tijd binnen.

Sering

Je zou het op het eerste zicht niet zeggen, maar de sering is een struik die deel uitmaakt van de olijffamilie. Sommige soorten kunnen meer dan 5m worden dus als je een kleine tuin of stadstuin hebt, is de dwergsering een betere optie. Afhankelijk van de soort zijn de bloempluimen donkerpaars, lila, wit, rood, … Pluspunt: de bloemen ruiken lekker zoet.