Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat je moet doen tegen droogte in de tuin

Tropische temperaturen, dat is zweten en puffen geblazen. Ook de tuin ziet af. Groen gras wordt geel en dor, hortensia’s hangen slap en tuinplanten drogen uit. Hoe ga je het best om met deze droogte in de tuin? Wij geven je een aantal tips om je tuin te beschermen tegen lange droge periodes.

Slim water geven

Droogte bestrijd je met water, dat is logisch. Maar voor je de kraan of tuinslang opendraait, zijn er een aantal puntjes waar je rekening mee moet houden. Opgelet: dit geldt uiteraard niet wanneer er een sproeiverbod is.

  • Gebruik regenwater: Regenwater bevat geen chloor en (bijna) geen kalk en daar zijn jouw planten blij mee. Dat is allemaal goed en wel maar tijdens droge periodes is er natuurlijk weinig natuurlijk water voor handen.
  • Niet overdag water geven: Overdag water geven is geen goed idee. Door de warme temperaturen verdampt het water te snel. Ook is de kans op verbranding veel groter. Je geeft dus best ’s morgens of ’s avonds water wanneer het niet zo warm is. Je planten krijgen zo de tijd om het water op te nemen.
  • Sproei niet van bovenaf: Het is belangrijk dat je niet van bovenaf giet. Niet de bladeren maar de wortels moeten nat zijn. Geef dus lager bij de grond en dichter bij de wortels water zodat de planten het water beter kunnen opnemen.
  • Geeft niet te veel water: Dit lijkt tegenstrijdig, maar te veel water geven is ook niet goed. Als je te veel water geeft, kunnen je planten “lui” worden. De wortels van de planten gaan niet langer zelf op zoek naar water diep in de grond maar wachten op jouw hulp. Hierdoor drogen ze sneller uit. Opgelet: dit geldt niet voor terras- of balkonplanten in potten. Deze hebben wel voldoende water nodig

Een tuinaannemer geeft je tuin een frisse opkikker

Bovenstaande tips kan je makkelijk zelf toepassen. Moet jouw tuin wat grondiger onder handen genomen worden of laat je het opfrissen van jouw tuin liever aan een professioneel over? Een tuinaannemer kan jou helpen. Zij kunnen een waterverdeler voorzien, druppeldarmen en andere waterhulpjes door borders laten slingeren en zelfs je moestuin voorzien van een bewaterinsgsysteem. Daarnaast kunnen ze jouw hagen, struiken en bomen beschermen met ‘watersponsjes’.

Nieuwsgierig naar deze technieken? Raadpleeg tuinaannemer.be voor meer informatie.

Borders mulchen

Als je grond vochtig is, wil je die natuurlijk zo lang mogelijk zo houden. Breng daarom een laag mulch aan tussen je borderplanten. Die laag zorgt ervoor dat de grond koeler blijft en niet zo snel uitdroogt. Je kan de volgende bodembedekkers gebruiken: gehakseld tuinafval, compost, schors, hennep, stro, …  Leg een laag aan van ongeveer 5-7 cm.   

Onkruid wieden

Je hoort het misschien niet graag, maar dit is het ideale moment om onkruid te wieden. Zonder water groeien planten of onkruid immers niet. Als je tijdens droge periodes het onkruid wiedt, krijgt het dus geen tijd om terug te groeien.

Niet panikeren: het gras zal herstellen

Bij langdurige droogte wordt jouw mooi groen gras geel en dor. Het is dus begrijpelijk dat je dit snel wil omkeren. Helaas hebben we slecht nieuws: er valt weinig te doen aan geel gras. Je kan sproeien maar dit is niet bepaald milieuvriendelijk en ook niet nodig. Zodra de regen opnieuw naar beneden valt, zal het gras zich vanzelf herstellen. We hebben dus maar één raad: panikeer niet en wees geduldig.

Water voorzien voor de vogels

Wanneer alle regentonnen, plasjes en poelen droog staan, is het ook voor de vogels lastig om voldoende water te vinden. Het lukt hen wel maar ze moeten hiervoor steeds langere afstanden vliegen dan normaal. Help hen dus een handje en voorzie een paar schaaltjes met water in de tuin, terras of balkon. Ontdek nog meer tips voor een diervriendelijke tuin.