Overslaan en naar de inhoud gaan

Zelf een boom planten? Dat doe je zo!

Wil je zelf een boom planten in je tuin? Dan is dat een zeer goed plan. Want een boom planten betekent echt wel een meerwaarde voor je tuin. Denk maar aan de verkoeling die zo’n boom biedt in de zomer, maar evengoed hoe hij de lucht zuivert van fijn stof en zorgt voor extra biodiversiteit. Bovendien is het nú het moment om je boom aan te planten zodat je er binnen enkele maanden al van kan genieten.

Het planten van een boom in je tuin mag dan wel een slim plan zijn, bij velen wekt het ook een aantal praktische vragen op. Daarom overlopen we graag hoe je stapsgewijs te werk gaat bij het aanplanten van een boom. Je begint natuurlijk met het kiezen van een geschikte boom. Daarbij speelt in de eerste plaats het formaat een belangrijke rol. Een te grote boom in een stadstuin bijvoorbeeld zal al sneller ergernis opwekken dan een exemplaar met een aangepast formaat. Een jonge boom ziet er natuurlijk nog bescheiden uit, maar sta erbij stil dat een boom vaak generaties lang meegaat en dus flink zal groeien.

Juiste boom op het juiste moment

Bedenk vooraf ook wat het doel van de boom moet zijn. Moet hij dienen als louter sierlijk element, schaduw creëren, zorgen voor privacy of een lelijk omgevingselement maskeren? De functie van je aan te planten boom bepaalt ook de meest gewenste vorm van de kruin. Een boom die in bloei een bolvormige kruin heeft zal bijvoorbeeld meer schaduw geven dan een boom met een kegelvormige kruin. Je kan je wensenlijst dan verder gaan verfijnen. Kies ik voor een boom die zijn bladeren verliest? Wil ik graag dat er bloemen of vruchten groeien aan de boom? En welke herfstkleur vind ik het mooist? Je merkt het, er komen heel wat criteria kijken bij de juiste boomkeuze. Daarom is het slim om je te laten adviseren door een boomkweker of tuincentrum in je buurt.

planten boom

Aan de slag

Eens de boom gekozen is, kan je aan de slag. Het najaar is alvast het meest geschikte moment om een boom te planten. De natuur is dan ietwat in rust en de ondergrond is in het najaar vaak wat vochtiger waardoor de boom zich rustig kan aanpassen aan de omgeving. Daarom kan je in het najaar een boom perfect in naakte wortel aanplanten.

Nu is het stilaan tijd om je schop boven te halen. Zorg dat het plantgat voldoende groot is. Neem als richtlijn voor het plantgat een diameter van 90 cm en een diepte van 60 à 70 cm. Zo krijgen de wortels voldoende ruimte. Vul het plantgat nadien niet zomaar met de uitgegraven grond maar voeg grondverbetering toe. Ook gelkorrels kunnen nuttig zijn. Zij nemen immers vocht op als de grond te nat is en geven vocht af wanneer het nodig is. Hydrokorrels, die eruitzien als bruine knikkers, bewijzen dan weer hun nut als drainagelaag. Zij kunnen het water bufferen, maar behouden hun vorm.

Geef je aangeplante boom sowieso vanaf de eerste dag water en blijf dit het eerste jaar doen. Een jonge boom heeft immers onvoldoende wortels om zelf het nodige water op te nemen. In een droge periode voorzie je best twee gieters water per week.

zaden planten

Heb tot slot voldoende geloof in de kracht van de natuur. Panikeer dus niet te snel als je denkt dat je boom niet zal overleven. Het kan best dat jonge bomen pas na een aantal maanden hun eerste blaadjes tonen. Ook snoeien staat niet meteen op de agenda. Laat de boom maar gerust zijn gang gaan, hij weet best hoe dat moet.

Waar moet je zeker rekening mee houden? 

Let wel op. Wanneer je een boom plant, dien je rekening te houden met de wetgeving hierrond. Bomen die hoger dan 2 meter zijn, moeten op minimaal twee meter afstand geplant worden van de perceelgrens. Is je boom kleiner dan twee meter dan volstaat een halve meter.