Overslaan en naar de inhoud gaan

5 tips voor het ideale nestkastje in jouw tuin

Een nestkastje in jouw tuin kan het nieuwe huis worden van een koolmees of ringmus. Vogels zoeken namelijk een veilige plek waar ze kunnen broeden en waar er voldoende voedsel in de buurt is. Dat plekje kan jouw nestkastje zijn, maar eender welk nestkastje ophangen volstaat niet. Ontdek onze tips voor het ideale nestkastje waar de vogels in jouw tuin blij mee zullen zijn.   

1. Een nestkastje ophangen op de juiste plaats

Zorg ervoor dat de aanvliegroute naar de kast vrij is en dat er geen bladeren of takken net voor de opening hangen. Hang het kastje op minimum 2 meter en maximum 5 meter hoogte. Zo vermijd je dat kleine zoogdieren zoals katten het nest kunnen leegroven.

2. Laat het kastje gerust hangen

Nestkastjes mag je het hele jaar laten hangen. Haal je ze toch liever weg voor de winter? Doe dit dan na september en hang ze terug vanaf half februari.

3. Een nestkastje ophangen zonder je boom te beschadigen

Schroef of spijker het kastje niet rechtstreeks in de stam. Schimmels en andere ziektes kunnen dan ongestoord de boom binnendringen. Zorg voor een rekbaar ophangsysteem want bomen groeien en worden dikker. Een eenvoudig systeem is een dikke ijzerdraad waarvan je de lengte kan aanpassen. Schuif een stukje hout tussen de schors en de ijzerdraad. Zo snijd de draad niet in de stam.

4. Onderhoud voor een proper kastje

Verwijder na elk broedsel het oude nest. Je kan het kastje schoonmaken door er heet water door te gieten. Werk met een borsteltje. Gebruik zeker geen chemische producten.

5. Zorg voor een diervriendelijke tuin

Een nestkastje in jouw tuin is geen garantie dat er vogels zullen intrekken. Vogels zullen zich enkel thuis voelen waar er voldoende natuur aanwezig is. Je doet er dus goed aan om je tuin zo diervriendelijk in te richten. Denk aan een vijver of ton om insecten aan te trekken, diversiteit in beplanting zoals bloemen, struiken en geurende planten, en natuurlijke elementen zoals (dood) hout. Wie nieuwsgierig is, vindt hier meer tips voor een diervriendelijke tuin.

Extra: zelf een nestkastje maken

Een nestkastje maken is niet ingewikkeld. Je moet enkel met een paar basistips rekening houden.

  • Gebruik natuurlijke materialen die stevig zijn. Zo moet hout bijna 2 cm dik zijn.
  • Zorg ervoor dat je het nestkastje kan openen voor makkelijk onderhoud.
  • Houd rekening met de opening van de vliegopening. Deze verschilt van soort tot soort. Zo heeft een koolmees een opening nodig van 32 mm maar een specht een van 50 mm.