Overslaan en naar de inhoud gaan

8 winterharde planten die de koude overleven

Mis je kleur en leven in jouw tuin in de winter? Kies dan zeker voor winterharde planten die koude temperaturen en zelfs vorst overleven. Wij zetten onze 8 favoriete winterharde bloemen en planten op een rijtje én vertellen je welke winterharde planten schitteren in een bloembak.

Winterhard vs. wintergroen

De begrippen winterhard en wintergroen zijn makkelijk door elkaar te slaan maar betekenen niet hetzelfde.

Winterharde planten zijn planten die de winter (en daarbij vrieskou) overleven en in de lente of zomer opnieuw bloeien. Het kan gaan om vaste planten maar ook bomen en heesters.

Wintergroene planten behouden hun bladeren of groene kleur tijdens de winter. Dit wil echter niet zeggen dat deze plant ook automatisch vorst overleeft. Een wintergroene plant is met andere woorden niet altijd winterhard. Bij een strenge winter met temperaturen (ver) onder het vriespunt kunnen sommige wintergroene planten bevriezen.

Groenblijvende winterharde planten zijn een combinatie van beide: planten die hun bladeren en kleur behouden én die de vorst overleven.

Helleborus in bloembak
Image
Cyclaam en calocephalus
Image
Skimmia

8 winterharde bloemen en planten die jouw tuin opvrolijken

Skimmia

Op zoek naar winterharde planten voor bloembakken? Dan mag de skimmia zeker niet ontbreken. Deze plant is een topper op het terras in een pot maar schittert ook in volle grond. De skimmia heeft geurende bloemen en opvallende bessen in de winter.

Calocephalus

In dezelfde categorie vinden we de Calocephalus (Leucophyta brownii). Met deze winterharde planten in pot in combinatie met een aantal andere leuke planten fris je jouw winter terras helemaal op. Opgelet: als de temperatuur onder -5°C daalt, dan haal je de calocephalus beter naar binnen.

 

Helleborus

Dit is zonder twijfel een van de meest populaire winterharde planten. En terecht! De Helleborus bloeit in verschillende kleuren, van wit en donkerroze tot bijna zwart. En er is geen plaats waar je deze plant niet kwijt kan: in je border of in volle grond in de tuin, in een pot op het terras of balkon, of in een bloembak als deel van een frisse, winterse bloembak.

Nog meer mooie, winterharde planten

Camelia

De camelia is nog zo’n topper. Camelia's zijn één van de vroegste en opvallendste lentebloeiers met grote bloemen in soms felle kleuren. Deze plant kan je volledig naar smaak uitkiezen: er zijn namelijk meer dan 1000 verschillende soorten! Camelia’s kunnen goed tegen vriestemperaturen. Waar ze het wel moeilijk mee hebben, is droogte. Zorg er dus voor dat ze nooit opdrogen.

 

Japanse esdoorn

De Japanse esdoorn (Acer palmatum) is een populaire en geliefde boom omwille van haar mooie, grote groene bladeren die in de herfst prachtig paarsrood verkleuren. Deze esdoorn kan tot wel 10 m hoog worden maar er bestaan ook kleinere varianten, zoals bv. de Acer palmatum 'ornatum', die 1,5 m tot 3 m hoog wordt.

Image
Acer palmatum - Japanse esdoorn

Clematis (bosrank)

Bosrank (skimmia) heeft langwerpige, lancetvormige bladeren. Deze winterharde planten met paarse bloemen, of witte, staan in tuilen gebundeld staan. Opgelet: de clematis armandii is niet zo winterhard als zijn soortgenoten. Deze clematis zet je best op een warme plek, anders gaat hij vriesschade oplopen. Is hij toch beschadigd? Verwijder simpelweg de aangetaste bladeren. De plant zal zich daarna herstellen.

Jasmijn

De witte bloei met gevulde, grote tuilen verschijnt in mei - juni en ruikt heerlijk. Deze jasmijn is bovendien helemaal niet veeleisend: je kan ‘m in eender welke grond planten en hij heeft enkel één keer per jaar een verjongingssnoei nodig (in de zomer of winter).

Viburnum

Viburnum is goed winterhard en bloeit heel mooi. De herfstverkleuring is prachtig en de vruchten zijn bessen die vogels graag eten. Afhankelijk van de cultivar is de Japanse sneeuwbal wintergroen, halfwintergroen of bladverliezend.  

Image
Viburnum

Winterharde planten voor bloembakken

Laat je terras ook in de winter schitteren. Koop een aantal winterharde bloemen, grassen en kleine heesters die mooi bij elkaar passen, zet ze samen in een bloembak en beleef zelf hoe je terras helemaal herleeft. Hieronder geven we je een aantal tips en suggesties voor prachtige winterse bloembakken

  • Zorg voor variatie: wissel kleurrijke bloemen af met wintergroene planten en / of grassen. 
  • Ook vaste planten, tweejarigen en hangende planten passen perfect in een winterse bloembak. Denk bijvoorbeeld aan klimop of Heuchera
  • Plant eventueel een aantal bloembollen tussen je winterharde planten. Zo ben je ook in de lente meteen verzekerd van kleur en leven op je terras

Deze planten passen alvast perfect bij elkaar