Overslaan en naar de inhoud gaan

8x groenblijvende bomen waar je het hele jaar van geniet

Een groenblijvende boom verliest zijn blad niet in de winter. Daardoor heb je minder inkijk van de buren. En omdat groenblijvende bomen hun blad vasthouden (en soms zelfs bloeien) ziet je tuin er ook in de winter fris uit. Of je nu een grote of een kleine tuin hebt, er bestaat een groenblijvende boom die bij jou past. Ontdek hieronder onze favorieten. 

Groenblijvende bomen die ook in de winter mooi zijn

  • Glansmispel (Photinia Red Robin): meestal een forse struik, maar soms ook als kleine boom. De Photinia Red Robin krijgt in het voorjaar vuurrode scheuten die voor kleur zorgen in de tuin. Deze houdt van een plaatsje in de halfschaduw en zon, liefst beschut tegen gure winden.   
  • Steeneik (Quercus ilex): deze eik heeft een typische donkergrijze schors. Deze boom uit het Middellandse Zeegebied vraagt de eerste jaren wat beschutting tegen de vorst. In ons klimaat blijft deze groenblijvende boom bescheiden van afmeting en wordt hij maximaal acht meter hoog en vier meter breed.
  • Oostenrijkse eik (Quercus turneri ‘Pseudoturneri’): heeft een langwerpig tot ovaal groen blad. Na de winter, bij het verschijnen van het nieuwe blad, valt het wintergroene blad af. Deze groenblijvende boom wordt 8-10m (max. 15) hoog. 
  • Magnolia (Magnolia grandiflora 'Galissonière'): in het gebied van de Middellandse Zee kan deze boom tot 30m hoog worden. In onze streken valt hij meestal iets kleiner uit, i.e. 10-15m. De opvallende bloemen zijn crèmewit van kleur en verspreiden een heerlijke geur.   
     
Image
steeneik
Image
Glansmispel
Image
Magnolia stellata Royal Star

Groenblijvende bomen voor in een kleine tuin

  • Hulst (Ilex aquifolium 'J.C. van Tol'): deze groenblijvende boom heeft donkergroene bladeren en rode steenvruchten met een dichte kroon. Deze hulst wordt max. 6 m hoog, waardoor hij perfect in een iets kleinere tuin past. 
  • Portugese laurier (Prunus lusitanica): deze leiboom heeft donkere bladeren en rode bladstelen die voor een mooi uitzicht zorgen. In mei - juni bloeit de plant met kleine, witte, geurende bloemetjes in trossen tot 25 cm lang, die enkele weken bloeien. Portugese laurierkers laat zich heel makkelijk snoeien in allerlei vormen.
  • Olijfwilg (Elaeagnus x ebbingei): omdat deze groenblijvende boom gemakkelijk in model te snoeien is, kan je hem goed in toom houden. Daardoor is hij uiterst geschikt voor in een kleine(re) tuin. Naast de snoeibeurt in het voorjaar kan je hem zelfs een extra snoeibeurt doorheen het jaar geven als dat nodig is.    
Image
hulst in de winter