Overslaan en naar de inhoud gaan

Agapanthus, een geliefde terrasplant

De Agapanthus africanus oogt heel sierlijk met haar lange, dikke stengels en de bloemen van de Afrikaanse lelie zijn een lust voor het oog. Geen wonder dat het een populaire terrasplant is. Kom alles te weten over de verschillende soorten Agapanthus, hoe je moet planten en bemesten.

Welke soorten Agapanthus bestaan er?

De Agapanthus africanus (Afrikaanse lelie) kent honderden verschillende soorten of cultivars, en er komen er steeds nieuwe bij. Toch kunnen we deze plant makkelijk onderverdelen in twee groepen: bladhoudend en bladverliezend. We lijsten de kenmerken op van beide, mét enkele tips en toppers.

Bladverliezende Agapanthus

De bladverliezende Agapanthus is de soort die het meest voorkomt. In tegenstelling tot de bladhoudende soorten kunnen deze wel tegen temperaturen die een paar graden onder nul duiken (maar niet minder dan -5°C). De bladverliezende Agapanthus bestaat in verschillende kleuren, bloemtype, periode, …

Enkele prachtige soorten

  • Agapanthus Amourette Bleue: blauwe bloemen; trekt vlinders aan
  • Agapanthus Black Buddhist: diepblauwe bloemen met zwarte stengel
  • Agapanthus Campanulatus: prachtige blauwe klokjes; deze soort kan je op een goed doorlatende plek, eventueel mits een bedekking, in de tuin overhouden
  • Agapanthus Emotion d'Ete: compact met rijkelijke bloei; blauwe bloemen

Bladhoudende Agapanthus

Deze soort Afrikaanse lelie is een ideale terras- of balkonplant. De bladhoudende Agapanthus overwinter je op een koele (maar vorstvrije!) plaats (max. 8°C) want deze planten kunnen niet tegen de vorst.

Heeft je Agapanthus gele bladeren? Dan krijgt de plant te weinig licht.

Enkele prachtige soorten

  • Agapanthus Double Diamond: groenblijvende dwergagapanthus met witte bloemen​
  • Agapanthus Enigma: tweekleurig van violet naar wit
  • Agapanthus Flore Pleno: dubbelbloemig, lichtblauwe bloei; zeldzaam

Hoe Agapanthus planten?

Agapanthus is een terrasplant maar kan ook in de border. Geef de Afrikaanse lelie een open zonnige standplaats en zorg voor de nodige drainage. De Agapanthus heeft een hekel aan natte voeten: plant op een goed doorlatende plek of in pot met een drainagelaag van grind.

Hoe Agapanthus bemesten?

Geef in de vroege lente voeding met extra kalium en weinig stikstof.

Hoe Agapanthus combineren?

Een Agapanthus staat mooi op zichzelf maar ook in combinatie met andere planten. Een witte Agapanthus is het makkelijkst want deze kan je met zowat elke terrasplant combineren, maar ook de blauwe varianten doen het goed in een pot op het terras. Zo kan je de Afrikaanse lelie combineren met Petunia's, of met Nicotiana en Lobelia. Keuze genoeg!