Overslaan en naar de inhoud gaan

Bessenstruiken in je tuin

Bessenstruiken behoren tot het geslacht Ribes, dat meer dan 150 bessensoorten telt. Sommigen zijn blikvangers in de siertuin, andere bessensoorten zijn ook lekker om van te snoepen. Kinderen zullen er dol op zijn! Omdat ze zichzelf bestuiven, is een aparte fruittuin niet nodig. Er bestaan zelfs bessenstruiken die je kan kweken in potten op je terras.

Hoe bessenstruiken planten?

Verbeter de grond in het plantgat met compost bij het inplanten. Hou bij kruisbessen, witte en rode bessen een plantafstand van 1 à 1,5 m. Bij zwarte bessen laat je 1,5 à 2 m tussen. 

Blauwe bessenstruiken planten

Blauwe bessenstruiken zijn een van de populairste bessenstruiken. En terecht! Blauwe bessen zijn heerlijk. Ook kinderen zijn verzot op dit snoep recht uit de natuur. Ga je blauwe bessenstruiken planten in jouw tuin? Houd dan hier rekening mee: 

  • De blauwe bessenstruik voelt zich het best in zure grond 
  • Kies een plekje in volle zon
  • Graaf een groot plantgat
  • Humus en schors aan de voet van de plant voorkomt de groei van onkruid

Hoe bessenstruiken snoeien?

Snoei de takken na het inplanten tot de helft terug. Snoei daarna je bessenstruiken elk jaar na de oogst. Aalbessen moet je ook in de zomer snoeien voor maximale vruchtrijping.

Aalbessen

Aalbessen (Ribes rubrum) behoren tot de lekkerste én gemakkelijkste bessensoorten. Ze groeien in elke niet te droge bodem. Rode aalbessen hebben een zoetzure smaak.

  • ‘Jonkheer van Tets’ is een variant met vrij losse struiken en mooie grote bessen. Rijp vanaf begin juli.
  • Ook ‘Stanza’, met zijn grote donkerrode bessen die vanaf midden juli rijp zijn, is een aanrader.
  • Denk ook aan ‘Rondom’ die middelgrote bessen draagt vanaf de tweede helft van juli.

Witte aalbessen (R. rubrum) zijn zoeter. Vogels zien de witte bessen niet en laten ze meer met rust dan rode bessen. Goede rassen zijn ‘Echte Witte Parel’ en ‘Witte Hollander’. Beide geven dikke, doorschijnende bessen in lange trossen (rijp in juni-augustus).

Zwarte bessen

Zwarte bessen (Ribes nigrum) zijn rijk aan vitamine C. Het sap heeft de bekende cassis-smaak. Bekende rassen zijn ‘Wellington XXX’ die rijpt vanaf juni, ‘Black Reward’ of ‘Baldwin’ die vanaf juli bessen dragen.

Kruisbessen

Kruisbessen (Ribes uva-crispa) behoren tot de minder gekende bessensoorten. Ze dragen tussen juni en augustus heerlijke vruchten.

  • ‘Whitesmith’ draagt bijna witte vruchten, terwijl ‘Höning’s Früheste’ en ‘Goudbal’ gele vruchten dragen.
  • Er zijn ook groene (‘Greenfinch’ en ‘Grüne Hansa’) en donker paarsrode ( ‘Whinham’s Industry’ en ‘May Duke’) varianten beschikbaar.
  • De lichtrode variant ‘Captivator’ heeft geen doornen.